| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Infor.pl > Prawo > Konsument i umowy > Prawa konsumenta > Inne > RODO - szkolenie

RODO - szkolenie

GIODO zaprasza na kolejne szkolenie sektorowe administratorów bezpieczeństwa informacji (ABI) dotyczące RODO, które odbędzie się 24 kwietnia 2018 r. Tym razem szkolenie skierowane jest do osób, które pełnią funkcję ABI w przedszkolach. Szkolenie jest bezpłatne.

GIODO przygotował kolejne sektorowe szkolenie dla administratorów bezpieczeństwa informacji (ABI) dotyczące rozporządzenia o ochronie danych (RODO). Tym razem jest ono adresowane do osób pełniących tę funkcje w przedszkolach.

„Nowa rola administratorów bezpieczeństwa informacji w sektorze przedszkoli w świetle krajowych i unijnych przepisów o ochronie danych osobowych” to temat tego szkolenia, które jest kolejną w tym roku inicjatywą edukacyjną GIODO, która przygotowuje ABI do pełnienia funkcji inspektora ochrony danych.

Organizowane przez GIODO spotkanie będzie poświęcone omówieniu zmian, jakie w systemie ochrony danych osobowych wprowadzają przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO), zwłaszcza w zakresie obowiązków administratorów danych i wspierających ich ABI - przyszłych inspektorów ochrony danych. RODO wzmacnia bowiem prawa osób, których dane są przetwarzane, a na administratorów danych nakłada nowe obowiązki.

Żeby zaś przygotować placówki przedszkolne do sprostania związanym z RODO wyzwaniom, Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych zdecydował się na przeszkolenie 200 ABI z tych podmiotów.

Polecamy: RODO. Ochrona danych osobowych. Przewodnik po zmianach

Przedszkola przetwarzają wiele danych osobowych dotyczących dzieci, np. ich imiona i nazwisko, datę i miejsce urodzenia, adres zamieszkania. Ponadto rodzice niejednokrotnie przekazują tym placówkom wiele innych, często wrażliwych, informacji, dotyczących ich dzieci, takich chociażby, jak: alergie, choroby i przyjmowane leki, religia lub światopogląd, orzeczenia sądowe dotyczące pieczy nad dzieckiem. Przedszkola przetwarzają również dane dotyczące rodziców, a często też dziadków czy rodzeństwa jako osób uprawnionych do odbierania dziecka z placówki. Dysponują również danymi pracowników.

Przetwarzanie tych danych zgodnie z prawem może być wyzwaniem, w sprostaniu któremu pomocne ma być organizowane przez GIODO szkolenie. Odbędzie się ono w Warszawie we wtorek 24 kwietnia 2018 r. Jest bezpłatne, lecz do udziału w nim uprawnieni są wyłącznie ABI z przedszkoli zarejestrowani w ogólnokrajowym, jawnym rejestrze ABI prowadzonym przez Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

Zgłoszenia uczestnictwa w szkoleniu prosimy przesyłać do 17 kwietnia 2018 r. za pośrednictwem kwestionariusza dostępnego na stronie internetowej GIODO pod linkiem https://rejestracja.giodo.gov.pl/. Liczba miejsc na szkolenie jest ograniczona, a o przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń.

Szczegółowe informacje (w tym dotyczące planu, miejsca szkolenia oraz godziny rozpoczęcia) zostaną doręczone zakwalifikowanym uczestnikom drogą elektroniczną 18 kwietnia 2018 r

Czytaj także

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

Ecovis System Rewident Sp. z o.o.

Ecovis System Rewident Sp. z o.o. to niezawodny partner dostarczający kompleksowe rozwiązania z zakresu audytu, księgowości, doradztwa podatkowego oraz kadr i płac. Firma istnieje na polskim rynku od 1995 r.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od www.infor.pl/prawo
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK