reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Infor.pl > RODO

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

Czy pracodawcy mogą mierzyć temperaturę swoim pracownikom zgodnie z prawem?

Aktualizacja: 03.06.2020

Czy przepisy określają wprost podstawę prawną dla takich działań jak pomiar temperatury osób wchodzących do określonych budynków lub stosowanie ankiet dotyczących stanu zdrowia? Czy długo oczekiwane stanowisko Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w tym zakresie rozwiewa dotychczasowe wątpliwości administratorów danych? »

Ubezpieczenie zdrowotne a obowiązek informacyjny

Aktualizacja: 29.05.2020

Czy konieczne jest wypełnienie obowiązku informacyjnego wobec członków rodzin pracownika zgłaszanych przez pracodawcę do ubezpieczenia zdrowotnego? Sposób sformułowania przepisów RODO w tym zakresie może wywoływać pewne wątpliwości. Na pytania pracodawców odpowiadają wytyczne UODO. »

Wideokonferencje w świetle nowych wytycznych UODO

Aktualizacja: 28.05.2020

Kwestie dotyczące ochrony danych osobowych w kontekście wideokonferencji nie są wprost regulowane przepisami ogólnego rozporządzenia RODO. Ważne jest zatem przyjęcie pewnych standardów. Wytyczne z zakresu ochrony danych osobowych w kontekście prowadzenia wideokonferencji opublikował Urząd Ochrony Danych Osobowych (UODO). Na co powinniśmy zwrócić uwagę? »

Pomiar temperatury przed wizytą u fryzjera w centrum handlowym a regulacje prawne

Aktualizacja: 14.05.2020

Od 18 maja 2020 r. będzie można korzystać m.in. z usług oferowanych przez salony kosmetyczne i fryzjerskie. Wśród pomysłów na zwiększenie bezpieczeństwa odwiedzających w galeriach handlowych pojawia się możliwość stosowania np. kamer termowizyjnych. Umożliwiają one wykrycie osób z podwyższoną temperaturą. Co na to prawo? »

Przetwarzanie wizerunku pracownika – czy zgoda jest niezbędna?

Aktualizacja: 27.01.2020

W firmach często konieczne jest wykorzystanie wizerunku pracownika. W sieci zdjęcia osób zatrudnionych używane są do celów marketingowych i komunikacyjnych. Co więcej, zamieszczane są na stronach internetowych czy w stopkach wiadomości e-mail. Warto jednak pamiętać, że wizerunek osoby utrwalony na zdjęciu należy do katalogu danych osobowych, a one podlegają ochronie. »

Porady prawne w siedzibie UODO 28 stycznia 2020 r.

Aktualizacja: 24.01.2020

W ramach głównych obchodów XIV Dnia Ochrony Danych Osobowych 28 stycznia 2020 r. odbędzie się Dzień Otwarty w Urzędzie Ochrony Danych Osobowych. Eksperci udzielą osobom zainteresowanym porad w zakresie ochrony danych osobowych. UODO do skorzystania z porad zachęca wszystkie osoby, które chcą uzyskać informacje związane ze stosowaniem prawa ochrony danych osobowych, w tym zwłaszcza realizacji w praktyce praw gwarantowanych przez ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO). »

Naruszenia ochrony danych osobowych w praktyce

Aktualizacja: 15.01.2020

Naruszenia przepisów unijnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), w świetle wysokich kar administracyjnych, budzą wiele emocji. Czym rzeczywiście jest naruszenie ochrony danych osobowych i w jaki sposób przedsiębiorca powinien na nie zareagować? »

Nie zostawiaj dowodu osobistego w zastaw!

Aktualizacja: 09.01.2020

Pozostawianie w zastaw dowodu osobistego przy wypożyczaniu sprzętu narciarskiego jest nadal częstą praktyką. Przed zostawianiem w zastaw dowodów osobistych i innych dokumentów potwierdzających tożsamość przestrzega Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. »

RODO - podsumowanie 2019 roku

Aktualizacja: 30.12.2019

Dostosowanie do przepisów RODO w 2019 r. dotyczyło administratorów, podmiotów przetwarzających dane, ale także samego ustawodawcę. Ustawa wdrażająca RODO wprowadziła od 4 maja 2019 r. zmiany w 162 ustawach. Poniżej przedstawiamy podsumowanie roku 2019 w kontekście RODO. Co będzie działo się w roku 2020? »

Jak sklepy przetwarzają dane osobowe?

Aktualizacja: 23.12.2019

Wiele wątpliwości konsumentów dotyczy przetwarzania danych osobowych przez sprzedawców. Jaka jest podstawa prawna przetwarzania danych osobowych przez sklepy? Jakie działania wymagają zgody klienta? »

Kartka świąteczna a RODO

Aktualizacja: 18.12.2019

Przesyłanie życzeń świątecznych pomiędzy członkami rodziny bądź znajomymi ma charakter osobisty i domowy. W takim przypadku przepisy RODO nie mają zastosowania. Co jednak z wysyłaniem kartek do kontrahentów czy klientów? »

RODO w HR - o czym warto pamiętać?

Aktualizacja: 02.12.2019

RODO wyznacza granice przetwarzania danych osobowych przez działy HR. Czy można zamieścić prywatny e-mail pracownika, jego numer telefonu czy zdjęcie w bazie osobowej? Jakie rejestry należy prowadzić? Jak długo można przetwarzać dane? »

Publikacja wizerunku dziecka - pomyśl o konsekwencjach

Aktualizacja: 26.11.2019

Przed publikacją wizerunku dziecka w mediach społecznościowych warto pomyśleć o konsekwencjach. Treści udostępniane w Internecie pozostają tam na zawsze. Dziecko zaś ma prawo do prywatności oraz ochrony dóbr osobistych. »

Jakie dane pracownika pracodawca może udostępnić instytucji finansowej prowadzącej PPK?

Aktualizacja: 22.11.2019

Powstają pytania o zakres danych pracownika jakie pracodawca może przekazać instytucji finansowej prowadzącej PPK. Czy pracodawca musi posiadać zgodę pracownika na przekazanie jego danych wybranej instytucji? Sprawdźmy, co na to Kodeks pracy. »

Obowiązek zabezpieczenia danych osobowych posiadanych przez biuro rachunkowe

Aktualizacja: 21.11.2019

Przetwarzający dane osobowe mają obowiązek ich zabezpieczenia. Biura rachunkowe powinny jednak zwrócić uwagę, że RODO wymaga więcej od zabezpieczającego niż wcześniej obowiązujące krajowe regulacje. »

reklama

POLECANE

reklama
reklama

Ostatnio na forum

reklama

Artykuł partnerski

reklama

Eksperci portalu infor.pl

Mirosław Siwiński

Radca Prawny nr wpisu WA-9949 Doradca Podatkowy nr wpisu 09923

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama