| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Infor.pl > RODO

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

Naruszenie ochrony danych – zgłoszenie

Aktualizacja: 22.07.2019

Do naruszenia ochrony danych dochodzi, gdy są one przetwarzane niezgodnie z RODO, polityką bezpieczeństwa czy polityką ochrony danych osobowych administratora danych. Kto i komu zgłasza naruszenie? Czy każdy taki przypadek należy zgłosić do PUOD? Co powinno zawierać zgłoszenie? Jak je udokumentować? Kto i w jaki sposób zawiadamia osobę, której dane zostały naruszone? »

Nagrywanie prywatnych rozmów a RODO

Aktualizacja: 04.07.2019

Czy nagrywanie prywatnych rozmów podlega przepisom RODO? Kiedy należy poinformować drugą stronę o nagrywaniu rozmowy? »

Przetwarzanie danych osobowych z orzeczenia o stopniu niepełnosprawności przez pracodawcę po 4 maja 2019 r.

Aktualizacja: 02.07.2019

Na mocy ustawy wdrażającej RODO do Kodeksu pracy wprowadzono regulacje dotyczące przetwarzania danych osobowych osób ubiegających się o pracę oraz pracowników. Jak pracodawca po 4 maja 2019 r. powinien przetwarzać dane z orzeczenia o stopniu niepełnosprawności? »

RODO - zmiany w zakresie badań lekarskich od 4 maja 2019 r.

Aktualizacja: 19.06.2019

RODO wprowadza także zmiany w Kodeksie pracy w zakresie profilaktycznych badań lekarskich pracowników. Jakie zmiany weszły w życie 4 maja 2019 r.? »

Inspektor Ochrony Danych w sądach

Aktualizacja: 12.06.2019

Obowiązujące od 25 maja 2018 r. akty prawne regulujące kwestie związane z ochroną danych osobowych określają zasady wyznaczania, kompetencje i zadania oraz status inspektora ochrony danych (dalej jako IOD). Osoba wyznaczona do pełnienia tej roli ma szczególny obowiązek czuwania nad przestrzeganiem w organizacji przepisów o ochronie danych oraz udzielania zaleceń co do oceny skutków danych. W przypadkach wskazanych w poszczególnych aktach normatywnych określone podmioty są zobligowane do wyznaczenia IOD z uwagi na charakter wykonywanych zadań oraz zakres i rodzaj przetwarzanych danych. Wśród tych podmiotów wskazać należy na sądy, przy czym regulacje prawne związane z obowiązkiem wyznaczenia IOD i jego zadaniami rozproszone są w kilku aktach prawnych. »

RODO zmieniło świadomość konsumentów

Aktualizacja: 06.06.2019

Unijna regulacja RODO spowodowała wzrost świadomości konsumentów na temat w zakresie ochrony danych osobowych. Dwukrotnie wzrosła liczba skarg do PUODO. »

Ochrona danych dla dzieci

Aktualizacja: 10.06.2019

Jak dzieci i młodzież powinny dbać o ochronę, gdy korzystają z komputera czy telefonu? W jaki sposób wytłumaczyć, czym są dane i jak je chronić, aby było to zrozumiale? »

Monitoring w placówkach medycznych a RODO - zmiany od 4 maja 2019 r.

Aktualizacja: 30.05.2019

Obecnie coraz więcej placówek medycznych stosuje monitoring swoich pomieszczeń, najczęściej w celu zapewnienia bezpieczeństwa. Brak było regulacji prawnych w tym zakresie. Obowiązujące od 4 maja 2019 r. nowe przepisy w ustawie o działalności leczniczej wprowadziła ustawa dostosowująca polskie przepisy do RODO. »

Kontrola trzeźwości pracowników w świetle RODO

Aktualizacja: 29.05.2019

Możliwość prowadzenia wyrywkowych kontroli trzeźwości pracowników po wejściu w życie przepisów RODO jest kwestią sporną. Warto zatem bliżej przyjrzeć się uprawnieniom pracodawcy w zakresie takich badań. »

Upoważnienia do przetwarzania danych osobowych - nowe zasady

Aktualizacja: 20.05.2019

Nowe zasady dotyczące nadawania upoważnień do przetwarzania danych osobowych wprowadziła ustawa wdrażająca RODO. Czy w związku ze zmianą przepisów administratorzy będą musieli zmienić dotychczasowy sposób zarządzania upoważnieniami? »

Kolejna kara UODO dla administratora za upublicznienie zbyt szerokiego zakresu danych osobowych

Aktualizacja: 17.05.2019

Prezes UODO nałożył kolejną karę finansową. Powodem były nieskuteczne próby usunięcia przez administratora naruszenia, polegającego na upublicznieniu zbyt szerokiego zakresu danych osobowych. »

Bezprawne przetwarzanie danych osobowych a RODO - odpowiedzialność karna

Aktualizacja: 16.05.2019

Za bezprawne przetwarzanie danych osobowych RODO umożliwia nałożenie, obok sankcji administracyjnych i odpowiedzialności cywilnej, również odpowiedzialność karną. Jakie kary grożą zgodnie z art. 107 UODO? »

Ustawa dostosowawcza do przepisów RODO - jakie zmiany wprowadza?

Aktualizacja: 07.05.2019

Większość przepisów tzw. ustawy dostosowawczej do przepisów RODO weszła w życie z dniem 4 maja 2019 r. Jakie zmiany wprowadza ustawa? »

Zmiany w Kodeksie pracy od 4 maja 2019 r. (RODO) – część III

Aktualizacja: 08.05.2019

Dnia 4 maja 2019 r. wchodzi w życie zmiana Kodeksu pracy dotycząca możliwości żądania przez pracodawcę od kandydata do pracy orzeczenia lekarskiego stwierdzającego zdolność do wykonywania pracy oraz skierowania na badania lekarskie będącego podstawą wydania tego orzeczenia. »

Zmiany w Kodeksie pracy od 4 maja 2019 r. (RODO) – część II

Aktualizacja: 08.05.2019

Kolejne zmiany w Kodeksie pracy, które wchodzą w życie 4 maja 2019 r. w związku z RODO dotyczą monitoringu w miejscu pracy. Czy monitoring może obejmować pomieszczenia udostępniane organizacji związkowej? »

reklama

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Anna Dylewska

Prawnik w kancelarii e|n|w|c

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »