| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Infor.pl > RODO

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

Przetwarzanie wizerunku pracownika – czy zgoda jest niezbędna?

Aktualizacja: 27.01.2020

W firmach często konieczne jest wykorzystanie wizerunku pracownika. W sieci zdjęcia osób zatrudnionych używane są do celów marketingowych i komunikacyjnych. Co więcej, zamieszczane są na stronach internetowych czy w stopkach wiadomości e-mail. Warto jednak pamiętać, że wizerunek osoby utrwalony na zdjęciu należy do katalogu danych osobowych, a one podlegają ochronie. »

Porady prawne w siedzibie UODO 28 stycznia 2020 r.

Aktualizacja: 24.01.2020

W ramach głównych obchodów XIV Dnia Ochrony Danych Osobowych 28 stycznia 2020 r. odbędzie się Dzień Otwarty w Urzędzie Ochrony Danych Osobowych. Eksperci udzielą osobom zainteresowanym porad w zakresie ochrony danych osobowych. UODO do skorzystania z porad zachęca wszystkie osoby, które chcą uzyskać informacje związane ze stosowaniem prawa ochrony danych osobowych, w tym zwłaszcza realizacji w praktyce praw gwarantowanych przez ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO). »

Naruszenia ochrony danych osobowych w praktyce

Aktualizacja: 15.01.2020

Naruszenia przepisów unijnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), w świetle wysokich kar administracyjnych, budzą wiele emocji. Czym rzeczywiście jest naruszenie ochrony danych osobowych i w jaki sposób przedsiębiorca powinien na nie zareagować? »

Nie zostawiaj dowodu osobistego w zastaw!

Aktualizacja: 09.01.2020

Pozostawianie w zastaw dowodu osobistego przy wypożyczaniu sprzętu narciarskiego jest nadal częstą praktyką. Przed zostawianiem w zastaw dowodów osobistych i innych dokumentów potwierdzających tożsamość przestrzega Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. »

RODO - podsumowanie 2019 roku

Aktualizacja: 30.12.2019

Dostosowanie do przepisów RODO w 2019 r. dotyczyło administratorów, podmiotów przetwarzających dane, ale także samego ustawodawcę. Ustawa wdrażająca RODO wprowadziła od 4 maja 2019 r. zmiany w 162 ustawach. Poniżej przedstawiamy podsumowanie roku 2019 w kontekście RODO. Co będzie działo się w roku 2020? »

Jak sklepy przetwarzają dane osobowe?

Aktualizacja: 23.12.2019

Wiele wątpliwości konsumentów dotyczy przetwarzania danych osobowych przez sprzedawców. Jaka jest podstawa prawna przetwarzania danych osobowych przez sklepy? Jakie działania wymagają zgody klienta? »

Kartka świąteczna a RODO

Aktualizacja: 18.12.2019

Przesyłanie życzeń świątecznych pomiędzy członkami rodziny bądź znajomymi ma charakter osobisty i domowy. W takim przypadku przepisy RODO nie mają zastosowania. Co jednak z wysyłaniem kartek do kontrahentów czy klientów? »

RODO w HR - o czym warto pamiętać?

Aktualizacja: 02.12.2019

RODO wyznacza granice przetwarzania danych osobowych przez działy HR. Czy można zamieścić prywatny e-mail pracownika, jego numer telefonu czy zdjęcie w bazie osobowej? Jakie rejestry należy prowadzić? Jak długo można przetwarzać dane? »

Publikacja wizerunku dziecka - pomyśl o konsekwencjach

Aktualizacja: 26.11.2019

Przed publikacją wizerunku dziecka w mediach społecznościowych warto pomyśleć o konsekwencjach. Treści udostępniane w Internecie pozostają tam na zawsze. Dziecko zaś ma prawo do prywatności oraz ochrony dóbr osobistych. »

Jakie dane pracownika pracodawca może udostępnić instytucji finansowej prowadzącej PPK?

Aktualizacja: 22.11.2019

Powstają pytania o zakres danych pracownika jakie pracodawca może przekazać instytucji finansowej prowadzącej PPK. Czy pracodawca musi posiadać zgodę pracownika na przekazanie jego danych wybranej instytucji? Sprawdźmy, co na to Kodeks pracy. »

Obowiązek zabezpieczenia danych osobowych posiadanych przez biuro rachunkowe

Aktualizacja: 21.11.2019

Przetwarzający dane osobowe mają obowiązek ich zabezpieczenia. Biura rachunkowe powinny jednak zwrócić uwagę, że RODO wymaga więcej od zabezpieczającego niż wcześniej obowiązujące krajowe regulacje. »

PPK: Pracodawca przekazuje instytucji finansowej dane pracownika

Aktualizacja: 12.11.2019

Jakie dane osobowe pracownika powinien przekazać pracodawca wybranej instytucji finansowej w związku z obowiązkiem zawarcia umowy o prowadzenie Pracowniczych Planów Kapitałowych? Czy brak zgody pracownika na przetwarzanie jego danych będzie sprzeczny z zasadami przetwarzania danych zawartymi w RODO? »

Prawa klientów i pracowników biur rachunkowych w zakresie RODO

Aktualizacja: 07.11.2019

Biuro rachunkowe jako administrator danych musi pamiętać, że osoby, których dane są przetwarzane, mają określone uprawnienia wymienione w rozdziale III RODO. »

Nie można utrudniać wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych - UODO

Aktualizacja: 07.11.2019

Prezes UODO nałożył karę w wysokości 201 tys. zł za utrudnianie wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Ponadto kontrolowany podmiot naruszył prawo do bycia zapomnianym. »

System monitorujący uśmiechy pracowników - wyjaśnienia prezesa PKO BP

Aktualizacja: 05.11.2019

Prezes PKO BP wyjaśnia, że stosowanie systemu monitorującego liczbę uśmiechów pracowników nie służy ich ocenie oraz nie narusza przepisów RODO. To dobrowolny program dobroczynny. Za każdy uśmiech jeden grosz przekazywany jest na cele charytatywne. »

reklama

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

ZUS

Zakład Ubezpieczeń Społecznych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »