REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Zatrucie

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Grzybów w Polsce nie zbierają tylko ci, którzy boją się zatrucia, ale jest ich niewielu

Nieco mniej niż połowa Polaków nie daje się skusić na grzybobranie, głównie z obawy przed zatruciem. Reszta zbiera grzyby i bez obaw wprowadza do jesiennego menu, urozmaicając posiłki i czyniąc oszczędności w domowym budżecie.

Groźna bakteria w lodach! Ministerstwo Zdrowia ostrzega przed zakażeniem

Niewinnie wyglądające lody mogą skrywać śmiertelne niebezpieczeństwo. Wysokie temperatury, brak higieny i niewłaściwe przechowywanie sprzyjają rozwojowi wyjątkowo groźnej bakterii – gronkowca złocistego. Zakażenie nim może prowadzić do poważnych chorób, a w skrajnych przypadkach nawet do sepsy. Szczególnie narażone są dzieci i kobiety w ciąży. Ministerstwo Zdrowia apeluje o ostrożność i wybieranie tylko sprawdzonych, czystych punktów sprzedaży lodów.

Czy zatrucie można uznać za wypadek przy pracy?

Zatrucie w pracy – czy jest kwalifikowane w kategoriach wypadku przy pracy? Wykorzystywane w czasie pracy rozmaite substancje chemiczne, a także ich mieszaniny, mogą mimo stosowania odpowiednich procedur – spowodować zatrucie pracownika. Jak ocenić takie zdarzenie? Co robić, gdy dojdzie do zatrucia? Jakie są obowiązki pracodawcy? 

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA