| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Podróże służbowe > Jak rozliczyć obiadokolację w ramach podróży służbowej?

Jak rozliczyć obiadokolację w ramach podróży służbowej?

W jakiej wysokości należy pracownikowi będącemu w podróży służbowej ponad 8 godzin odliczyć z diety „zjedzoną" obiadokolację?

Jeżeli podróż trwała nie dłużej niż 12 godzin, dieta nie przysługuje, jeśli natomiast delegacja trwała powyżej 12 godzin, pracownik powinien otrzymać 15 zł.

Dieta z tytułu delegacji na terenie kraju przeznaczona jest na pokrycie jedynie zwiększonych, a nie pełnych kosztów wyżywienia w czasie wyjazdu. Nie przypisano jej zatem do zapewnienia całkowitego wyżywienia. Należność z tytułu diet oblicza się za czas od rozpoczęcia podróży krajowej (wyjazdu) do powrotu (przyjazdu) po wykonaniu zadania służbowego w sposób wskazany w rozporządzeniu w sprawie podróży służbowych.

Zobacz serwis: Podróże służbowe

Od 1 marca 2013 r. dieta wynosi 30 zł. Należności z tytułu diet przysługują pracownikowi w następują­cej wysokości:

  • jeśli delegacja trwa nie dłużej niż dobę:
  • od 8 do 12 godzin - 1/2 diety (15 zł),
  • powyżej 12 godzin - dieta w pełnej wysokości (30 zł);
  • jeśli delegacja trwa dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepeł­ną, ale rozpoczętą dobę:
  • do 8 godzin - 1/2 diety (15 zł),
  • ponad 8 godzin - dieta w pełnej wysokości (30 zł)

- § 7 ust. 2 rozporządzenia w sprawie podróży służbowych.

Kwotę diety za czas podróży służbowej na terenie kraju zmniejsza się o koszt otrzymanego w podróży bezpłatnego wyżywienia, przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio:

  • śniadanie - 25% diety;
  • obiad - 50% diety;
  • kolacja - 25% diety.

Kwoty zmniejszenia wyrażone w procentach należy odnieść do pełnej kwoty diety, a nie jej części uzależnionej od czasu spędzonego w podróży służbowej. Wskazuje na to § 7 ust. 4 rozporządzenia w sprawie podróży służbowych, w którym określono, że „kwotę diety, o której mowa w ust. 1, zmniejsza się o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia". W ust. 1 tego paragrafu określona jest zaś pełna kwota diety w wysokości 30 zł.

Nie można więc odnosić procentowych pomniejszeń do należnych pracownikowi cząstek diety ze względu na czas przebywania w podróży służbowej.

Obiadokolacja jest jednym posiłkiem, a zatem nie ma możliwości obniżenia diety w związku z tym o 75% (obiad + kolacja). Ważne jest jednak to, jak ten posiłek zakwalifikujemy - jako obiad (50% obniżenie diety) czy jako kolację (25% obniżenie diety).

Zobacz serwis: Prawa pracownika

Obiadokolacją określa się „posiłek o charakterze obiadu spożywany w porze kolacji", „obiad spożywa­ny w porze kolacji", „późny obiad". Takie rozumienie tego określenia wskazywane słownikowo prowadzi do wniosku, że należy przyjąć do rozliczenia tego posiłku zapewnionego w trakcie delegacji obniżenie diety o 50%, a zatem o 15 zł.

Przykładowo, jeżeli delegacja trwała 13 godzin, to przy zapewnieniu pracownikowi obiadokolacji po­winno mu zostać wypłacone 15 zł (30 zł pomniejszone o 50% z 30 zł). Jeżeli zaś pracownik był w delegacji do 12 godzin (np. 9 godzin), to zapewnienie takiego posiłku powodowałoby brak prawa do diety (30 zł * 50% pomniejszone o 50% z 30 zł).

Podstawa prawna:

• § 7 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracowni­kowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej - Dz.U. z 2013 r., poz. 167

Artykuł pochodzi z publikacji "100 pytań o wynagrodzenia"

Książka do nabycia na sklep.infor.pl

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Monika Jaranowska

Specjalista do spraw kampanii linków sponsorowanych

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »