REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jak prawidłowo odżywiać się w pracy

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
H. Zakrzewska-Krzyś
inforCMS

REKLAMA

REKLAMA

Pracownicy nie zawsze mają czas i odpowiednie miejsce do zjedzenia posiłku w pracy. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że racjonalne odżywianie się może wpłynąć na wzrost wydajności w pracy aż o 20%.

Teoria jedno, życie drugie. W praktyce bywa, że pracownikom trudno wyegzekwować w firmach przysługujące im przerwy na posiłek, jedzą byle co, byle gdzie, w biegu lub wcale. Takie patologie najczęściej dotyczą miejsc, w których o pracę trudno, w których istnieje jeden duży pracodawca. Tam, gdzie jest konkurencja, gdzie o ludzi trzeba walczyć, firmy zapewniają stołówki, dopłaty do posiłków, przerwy na lunch itp. W efekcie pracownicy są zadowoleni (głodny Polak to zły Polak), bardziej efektywni, a przy posiłku często omawiają firmowe sprawy w mniej zobowiązującej atmosferze, z pożytkiem dla biznesu.

Warto przekalkulować

Są trzy podstawowe powody, dla których pracodawcy powinni być żywo zainteresowani prawidłowym odżywianiem swoich pracowników:

- Istnieje bezpośrednia zależność między stanem zdrowia pracowników a jakością ich pracy i produktywnością, co ma przełożenie na efektywność całej firmy.

- Niezdrowe odżywianie zwiększa ryzyko poważnych chorób, które skutkują absencją ludzi, szukaniem zastępstw itp.

- Inwestowanie w zdrowie i dobre samopoczucie zatrudnionych zmniejsza koszty wynikające z nieobecności chorobowej, ochrony zdrowia.

Promowanie idei racjonalnego i zdrowego odżywiania jest zatem korzystne dla wszystkich: pracodawcy, pracownika i całej gospodarki.

Zdrowe reguły

Wielu chorobom i schorzeniom cywilizacyjnym związanym z nieprawidłowym odżywianiem można zapobiec, wpływając na zmianę szkodliwych nawyków, m.in. w miejscu pracy. Obecnie ludzie spędzają większą część dnia w firmach, a zatem i jedzenie odbywa się w miejscu pracy. I tu pracodawcy mają pole do popisu - powinni zapewnić ludziom czas i miejsce na spożycie normalnego obiadu.

Co pracodawcy mogą zapewnić?

- zdrowe jedzenie w stołówkach pracowniczych (w miarę możliwości),

- lodówki do przechowywania żywności i kuchenki mikrofalowe do odgrzewania domowych posiłków,

- dystrybutory z wodą lub wodę butelkowaną,

- informacje na temat zdrowego żywienia, ewentualnie konsultacje z wykwalifikowanym specjalistą ds. żywienia.

Czas i miejsce

W przypadku jedzenia istotne jest nie tylko to, co spożywamy, ale także gdzie i ile czasu na to poświęcamy. Najgorszym rozwiązaniem jest szybki, zimny posiłek np. między komputerem a telefonem lub półkami magazynowymi. Stołówka pozwala oderwać się na chwilę od zawodowych problemów i skoncentrować na posiłku. Jedzenie w pośpiechu, na stojąco, jest niehigieniczne, powoduje problemy z trawieniem.

Kodeks pracy wprowadza kilka przerw wliczanych lub niewliczanych do czasu pracy. Najczęściej długość przerwy zależy od rodzaju wykonywanej pracy (np. pracując przed monitorem, mamy prawo do 5-minutowego odpoczynku co godzinę, wliczanego do czasu pracy) lub ochrony danej grupy pracowników (kobiety w ciąży, młodociani, niepełnosprawni itp.). Istnieje jedna pauza w czasie pracy, która dotyczy wszystkich - to przerwa 15-minutowa. Przysługuje ona pracownikom, których dzienny wymiar czasu pracy wynosi co najmniej sześć godzin. Pracodawcy mogą dodatkowo przyznać pracownikom przerwę, której nie wlicza się do czasu pracy, przeznaczoną na ciepły posiłek lub sprawy osobiste, nie dłuższą niż 60 minut.

Dietetycy apelują

Gabriela Wanat, dietetyk z Centrum Dietetycznego „4health”, podkreśla, że aby mózg był dobrze odżywiony i sprawnie funkcjonował, niezbędne jest dostarczanie organizmowi podstawowych składników odżywczych. Niski poziom glukozy powoduje, że czujemy się zmęczeni, osłabieni, obniża się dobre samopoczucie, jesteśmy bardziej wrażliwi na sytuacje stresowe, spada efektywność pracy. - Podczas spotkań i szkoleń dla przedstawicieli świata biznesu namawiamy pracodawców do inwestowania w stołówki, bary szybkich i zdrowych przekąsek - mówi Wanat. - Jesteśmy przekonani, że inwestycja bardzo szybko się zwróci, bo zachowując higienę żywienia, człowiek mniej choruje. Poza tym takie miejsce sprzyja integracji i nawiązywaniu nieformalnych kontaktów oraz regeneruje siły.

H. Zakrzewska-Krzyś

Zapisz się na newsletter
Najlepsze artykuły, najpoczytniejsze tematy, zmiany w prawie i porady. Skoncentrowana dawka wiadomości z różnych kategorii: prawo, księgowość, kadry, biznes, nieruchomości, pieniądze, edukacja. Zapisz się na nasz newsletter i bądź zawsze na czasie.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Nagroda jubileuszowa w 2026 r. za 30 lat pracy. Po 29 latach zwolniłam się z pracy w szkole [Sumowanie okresów zatrudnienia i pół etatu]

Po 29 latach zwolniłam się z pracy w szkole - budżetówka, zarządzana przez gminę. Jeżeli podjęłabym się pracy na pół etatu w innym miejscu, które również podlega gminie, to mogłabym po roku pracy otrzymać nagrodę jubileuszową za 30 lat pracy?

Liczne zmiany w podatkach PIT i CIT od 2026 roku: nowe definicje ustawowe, ulga mieszkaniowa, amortyzacja, programy lojalnościowe, zbywanie nieruchomości, estoński CIT, IP Box

W wykazie prac legislacyjnych Rady Ministrów, prowadzonym na stronach kancelarii premiera, została opublikowana informacja o pracach nad projektem ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz niektórych innych ustaw. Projekt ten, nad którym pracuje Ministerstwo Finansów, ma na celu uszczelnienie systemu podatkowego. Zmiany mają wejść w życie (najprawdopodobniej) od 2026 roku.

Ile wyniesie średnia emerytura w 2026 roku? ZUS publikuje szacunki

Emerytury w Polsce rosną szybciej niż inflacja, a ZUS zapewnia, że sytuacja Funduszu Ubezpieczeń Społecznych pozostaje stabilna. W najnowszym raporcie instytucja przedstawiła też prognozy na 2026 rok. Seniorzy mogą spodziewać się kolejnych podwyżek oraz dodatkowych wypłat. Ile dokładnie wyniesie przeciętna emerytura w przyszłym roku? Odpowiedź może zaskoczyć.

Reforma PIP: inspektor pracy sam wyda decyzję o przekształceniu umowy w umowę o pracę. Wykonalność będzie natychmiastowa

Reforma PIP przewiduje m.in. uprawnienie inspektora pracy do wydania decyzji o przekształceniu umowy cywilnej w umowę o pracę. Wykonalność takiej decyzji będzie natychmiastowa. Aktualnie inspektorzy PIP muszą kierować się w tej sprawie do sądu. Jakie jeszcze zmiany wprowadza Projekt ustawy o zmianie ustawy o Państwowej Inspekcji Pracy oraz niektórych innych ustaw?

REKLAMA

Bank prosi o aktualizację danych twojej firmy? Oto dlaczego nie warto z tym zwlekać

Otwierasz serwis elektroniczny swojego banku i widzisz wiadomość o konieczności zaktualizowania danych osobowych lub firmowych? To nie przypadek. Potraktuj to jako priorytet, by działać zgodnie z prawem i zapewnić swojej firmie ciągłość świadczenia usług bankowych. Szczególnie że aktualizację można zrobić w kilku prostych krokach i w dogodnej dla ciebie formie.

Rzecznik Generalny TSUE przeciwny podważaniu metody wyznaczania WIBOR. Nie będzie masowego kwestionowania wszystkich umów z WIBOR-em

W większości sporów sądowych o WIBOR konsumenci zarzucają bankom, że nie wskazały w umowie metody ustalania WIBOR. Kategoryczna opinia Rzecznika Generalnego Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, w tym zakresie znacząco zmniejsza szanse konsumentów na skuteczne podważenie WIBOR w swoich umowach kredytowych – piszą radca prawny Bartłomiej Rybicki oraz radca prawny Bartłomiej Ślażyński z Kancelarii Radców Prawnych Anety Ciechowicz-Jaworskiej i Bartłomieja Ślażyńskiego.

W końcu będzie ustawa o układach zbiorowych pracy. Rząd przyjął projekt

Projekt ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych został opracowany przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Rząd przyjął propozycję nowych przepisów. Czym są układy zbiorowe? Co wprowadza ustawa?

Bon kaucyjny za zwrócone butelki i puszki? MKiŚ: to legalne ale tylko gdy bon da się wymienić na pieniądze przez co najmniej 1 miesiąc

Ministerstwo Klimatu i Środowiska w komunikacie z 16 września 2025 r. poinformowało, że Polskie przepisy o systemie kaucyjnym jednoznacznie wskazują, że przy zwrocie opakowania ze znakiem kaucji, osobie zwracającej butelkę lub puszkę należy się zwrot w formie pieniężnej (np. w gotówce albo na kartę). Dopuszczalne prawnie jest jednak wydanie (np. przez automat) bonu lub kuponu, z kwotą kaucji - o ile taki druk da się łatwo spieniężyć i będzie on ważny przynajmniej miesiąc.

REKLAMA

Zmiany w klasyfikacji budżetowej. Rozporządzenie z 10 września 2025 r. już w Dzienniku Ustaw

15 września 2025 r. w Dzienniku Ustaw opublikowano nowelizację rozporządzenia w sprawie szczegółowej klasyfikacji budżetowej. Od kiedy będą obowiązywały zmienione przepisy?

Rewolucja w recyklingu: system kaucyjny wchodzi w życie! Jak wpłynie na Ciebie, środowisko i gospodarkę? [WYWIAD]

Polska rozpoczyna rewolucję w recyklingu! Od października wchodzi w życie system kaucyjny dla butelek i puszek, który ma zwiększyć poziom selektywnej zbiórki, poprawić jakość surowców i dostosować kraj do wymogów Unii Europejskiej. Joanna Leoniewska-Gogola, liderka zespołu circular economy w Deloitte, tłumaczy w wywiadzie dla Infor.pl, jakie zmiany czekają konsumentów, przedsiębiorców i gospodarkę odpadami.

REKLAMA