REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Jak prawidłowo odżywiać się w pracy

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
H. Zakrzewska-Krzyś
inforCMS

REKLAMA

REKLAMA

Pracownicy nie zawsze mają czas i odpowiednie miejsce do zjedzenia posiłku w pracy. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że racjonalne odżywianie się może wpłynąć na wzrost wydajności w pracy aż o 20%.

Teoria jedno, życie drugie. W praktyce bywa, że pracownikom trudno wyegzekwować w firmach przysługujące im przerwy na posiłek, jedzą byle co, byle gdzie, w biegu lub wcale. Takie patologie najczęściej dotyczą miejsc, w których o pracę trudno, w których istnieje jeden duży pracodawca. Tam, gdzie jest konkurencja, gdzie o ludzi trzeba walczyć, firmy zapewniają stołówki, dopłaty do posiłków, przerwy na lunch itp. W efekcie pracownicy są zadowoleni (głodny Polak to zły Polak), bardziej efektywni, a przy posiłku często omawiają firmowe sprawy w mniej zobowiązującej atmosferze, z pożytkiem dla biznesu.

Warto przekalkulować

Są trzy podstawowe powody, dla których pracodawcy powinni być żywo zainteresowani prawidłowym odżywianiem swoich pracowników:

- Istnieje bezpośrednia zależność między stanem zdrowia pracowników a jakością ich pracy i produktywnością, co ma przełożenie na efektywność całej firmy.

- Niezdrowe odżywianie zwiększa ryzyko poważnych chorób, które skutkują absencją ludzi, szukaniem zastępstw itp.

- Inwestowanie w zdrowie i dobre samopoczucie zatrudnionych zmniejsza koszty wynikające z nieobecności chorobowej, ochrony zdrowia.

Promowanie idei racjonalnego i zdrowego odżywiania jest zatem korzystne dla wszystkich: pracodawcy, pracownika i całej gospodarki.

Zdrowe reguły

Wielu chorobom i schorzeniom cywilizacyjnym związanym z nieprawidłowym odżywianiem można zapobiec, wpływając na zmianę szkodliwych nawyków, m.in. w miejscu pracy. Obecnie ludzie spędzają większą część dnia w firmach, a zatem i jedzenie odbywa się w miejscu pracy. I tu pracodawcy mają pole do popisu - powinni zapewnić ludziom czas i miejsce na spożycie normalnego obiadu.

Co pracodawcy mogą zapewnić?

- zdrowe jedzenie w stołówkach pracowniczych (w miarę możliwości),

- lodówki do przechowywania żywności i kuchenki mikrofalowe do odgrzewania domowych posiłków,

- dystrybutory z wodą lub wodę butelkowaną,

- informacje na temat zdrowego żywienia, ewentualnie konsultacje z wykwalifikowanym specjalistą ds. żywienia.

Czas i miejsce

W przypadku jedzenia istotne jest nie tylko to, co spożywamy, ale także gdzie i ile czasu na to poświęcamy. Najgorszym rozwiązaniem jest szybki, zimny posiłek np. między komputerem a telefonem lub półkami magazynowymi. Stołówka pozwala oderwać się na chwilę od zawodowych problemów i skoncentrować na posiłku. Jedzenie w pośpiechu, na stojąco, jest niehigieniczne, powoduje problemy z trawieniem.

Kodeks pracy wprowadza kilka przerw wliczanych lub niewliczanych do czasu pracy. Najczęściej długość przerwy zależy od rodzaju wykonywanej pracy (np. pracując przed monitorem, mamy prawo do 5-minutowego odpoczynku co godzinę, wliczanego do czasu pracy) lub ochrony danej grupy pracowników (kobiety w ciąży, młodociani, niepełnosprawni itp.). Istnieje jedna pauza w czasie pracy, która dotyczy wszystkich - to przerwa 15-minutowa. Przysługuje ona pracownikom, których dzienny wymiar czasu pracy wynosi co najmniej sześć godzin. Pracodawcy mogą dodatkowo przyznać pracownikom przerwę, której nie wlicza się do czasu pracy, przeznaczoną na ciepły posiłek lub sprawy osobiste, nie dłuższą niż 60 minut.

Dietetycy apelują

Gabriela Wanat, dietetyk z Centrum Dietetycznego „4health”, podkreśla, że aby mózg był dobrze odżywiony i sprawnie funkcjonował, niezbędne jest dostarczanie organizmowi podstawowych składników odżywczych. Niski poziom glukozy powoduje, że czujemy się zmęczeni, osłabieni, obniża się dobre samopoczucie, jesteśmy bardziej wrażliwi na sytuacje stresowe, spada efektywność pracy. - Podczas spotkań i szkoleń dla przedstawicieli świata biznesu namawiamy pracodawców do inwestowania w stołówki, bary szybkich i zdrowych przekąsek - mówi Wanat. - Jesteśmy przekonani, że inwestycja bardzo szybko się zwróci, bo zachowując higienę żywienia, człowiek mniej choruje. Poza tym takie miejsce sprzyja integracji i nawiązywaniu nieformalnych kontaktów oraz regeneruje siły.

H. Zakrzewska-Krzyś

Zapisz się na newsletter
Najlepsze artykuły, najpoczytniejsze tematy, zmiany w prawie i porady. Skoncentrowana dawka wiadomości z różnych kategorii: prawo, księgowość, kadry, biznes, nieruchomości, pieniądze, edukacja. Zapisz się na nasz newsletter i bądź zawsze na czasie.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Infor.pl
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Osoba niepełnosprawna w stopniu lekkim a potem umiarkowanym: Muszę stawać na wielu komisjach

Emeryt mundurowy poskarżył się rządowi, że musi – pomimo posiadania potwierdzenia ze strony instytucji mundurowych – dowodzić niepełnosprawności także przed komisjami cywilnymi dla osób niepełnosprawnych. I pyta „Gdzie sens i gdzie logika, aby dwa razy wykonywać te czynności marnując mój czas oraz zasoby państwowe (przecież praca komisji kosztuje państwo, a zaoszczędzone pieniądze można byłoby przeznaczyć na pomoc osobom niepełnosprawnym.

Masz kody 01, 78 albo 107 w prawie jazdy? Zobacz, co one naprawdę oznaczają w 2025 r.

Kody wpisane na prawie jazdy to coś więcej niż przypadkowe cyfry. To informacje o ograniczeniach i obowiązkach, które każdy kierowca musi znać. Mogą oznaczać konieczność jazdy w okularach, używania automatycznej skrzyni biegów albo prowadzenia wyłącznie pojazdu specjalnie dostosowanego do twoich potrzeb. Niektóre kody dotyczą osób z niepełnosprawnością, inne zwykłych problemów zdrowotnych, jak słabszy wzrok. Sprawdź, co oznaczają w 2025 roku i dlaczego nieprzestrzeganie ich grozi poważnymi konsekwencjami.

Rewolucja w podatkach: Kasowy PIT obejmie tysiące nowych firm! Sprawdź, czy skorzystasz

Od 1 stycznia 2026 roku wejdą w życie przepisy, które podniosą limit przychodów uprawniających do stosowania kasowego PIT z 1 mln zł do 2 mln zł. Zmiana wynika z projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Finansów w odpowiedzi na postulaty przedsiębiorców.

Surowsze kary za atak na policjanta, lekarza, ratownika. Do do 5 lat więzienia za naruszenie nietykalności. Minimum 1000 zł grzywny za zakłócenie spokoju lub porządku publicznego

W dniu 19 sierpnia 2025 r. Rada Ministrów przyjęła i skierowała do Sejmu projekt ustawy o zmianie ustawy - Kodeks karny, ustawy - Kodeks wykroczeń oraz ustawy - Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia przygotowany w Ministerstwie Sprawiedliwości. Celem tej nowelizacji wzmocnienie ochrony prawnej funkcjonariuszy publicznych – np. policjantów, strażaków czy ratowników medycznych – a także osób, które narażają swoje życie i zdrowie, pomagając innym: lekarze, pielęgniarki, ratownicy górscy i wodni oraz zwykli obywatele, którzy reagują na przemoc lub ratują ofiary wypadków. Kary za naruszenie nietykalności tych osób wzrosną z 3 do 5 lat.

REKLAMA

CKE podała terminy matur i egzaminu ósmoklasisty w 2026 r. (harmonogram)

Wiadomo już w jakich terminach zostaną przeprowadzone egzaminy ósmoklasisty i maturalne w nowym roku szkolnym 2025/26.

Zmiany w amortyzacji aut od 2026 r. – jak nie stracić 20 tys. zł na samochodzie firmowym?

Od 1 stycznia 2026 r. nadchodzi rewolucja dla przedsiębiorców. Zmiany w przepisach sprawią, że auta spalinowe staną się znacznie droższe w rozliczeniu podatkowym. Nowe, niższe limity amortyzacji i leasingu mogą uszczuplić kieszeń firmy o nawet 20 tys. zł w ciągu kilku lat. Co zrobić jeszcze w 2025 r., żeby uniknąć dodatkowych kosztów i utrzymać maksymalne odliczenia? Poniżej znajdziesz praktyczny poradnik.

ZUS już patrzy! Sprzedaż na Vinted i Instagramie może Cię kosztować fortunę

Sprzedajesz rękodzieło na Instagramie albo wystawiasz ubrania na Vinted? Może się wydawać, że to tylko dodatkowy zarobek bez formalności. Niestety – ZUS coraz częściej przygląda się takim transakcjom. Jedna źle zakwalifikowana sprzedaż lub umowa i możesz zostać obciążony zaległymi składkami, które w sumie mogą sięgnąć kilku, a nawet kilkunastu tysięcy złotych.

Kasowy PIT - zmiany od 2026 r. Limit przychodów wzrośnie do 2 mln zł

Ministerstwo Finansów chce, by dotychczasowy limit przychodów pozwalający na skorzystanie z kasowego PIT został podniesiony z 1 mln zł do 2 mln zł. Tak wynika z projektu nowelizacji ustawy o PIT opublikowanego 19 sierpnia 2025 r. Zmiana ta ma pozwolić większej grupie przedsiębiorców wybranie tej formy rozliczeń podatku dochodowego.

REKLAMA

Zasada ochrony dziedzictwa kulturowego w praktyce. Czy samorządy i właściciele wywiązują się z obowiązków?

Zasada ochrony dziedzictwa kulturowego to nie tylko idea, ale obowiązująca norma prawna. Mimo to wiele jednostek samorządu terytorialnego i właścicieli zabytków traktuje ją wyłącznie jako formalność. W praktyce często rozmija się to z celem, który jasno określa prawo.

Jak specjaliści od finansów i rachunkowości w skali europejskiej oceniają warunki pracy w swojej branży? Jakie są i jakie będą trendy w tym zakresie?

Świat przyśpieszył, a wraz z nim przyśpieszyły zmiany na rynku pracy. Pandemia gwałtownie wprowadziła zdalny i hybrydowy model pracy do firm, turbulencje geopolityczne i ekonomiczne zachwiały poczuciem bezpieczeństwa i przewidywalności, a zmiany klimatyczne oraz rozwój technologii wpływają na rynek pracy w tempie wykładniczym.

REKLAMA