REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Bezprawne przetwarzanie danych osobowych a RODO - odpowiedzialność karna

Bezprawne przetwarzanie danych osobowych a RODO - odpowiedzialność karna.
Bezprawne przetwarzanie danych osobowych a RODO - odpowiedzialność karna.
Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

Za bezprawne przetwarzanie danych osobowych RODO umożliwia nałożenie, obok sankcji administracyjnych i odpowiedzialności cywilnej, również odpowiedzialność karną. Jakie kary grożą zgodnie z art. 107 UODO?

Odpowiedzialność karna

Art. 107 UODO

REKLAMA

1.  Kto przetwarza dane osobowe, choć ich przetwarzanie nie jest dopuszczalne albo do ich przetwarzania nie jest uprawniony, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat dwóch.

2.  Jeżeli czyn określony w ust. 1 dotyczy danych ujawniających pochodzenie rasowe lub etniczne, poglądy polityczne, przekonania religijne lub światopoglądowe, przynależność do związków zawodowych, danych genetycznych, danych biometrycznych przetwarzanych w celu jednoznacznego zidentyfikowania osoby fizycznej, danych dotyczących zdrowia, seksualności lub orientacji seksualnej, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat trzech.

Art. 108 UODO

Kto udaremnia lub utrudnia kontrolującemu prowadzenie kontroli przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat dwóch.
 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

REKLAMA

W art. 84 RODO prawodawca europejski przyznał państwom członkowskim UE prawo do wprowadzenia sankcji za naruszenie przepisów RODO innych niż te wskazane bezpośrednio w treści rozporządzenia. Zgodnie z motywem 149 RODO: „Państwa członkowskie powinny mieć możliwość ustanawiania przepisów przewidujących sankcje karne za naruszenie niniejszego rozporządzenia”. 

Polski ustawodawca skorzystał z ww. możliwości i wprowadził w ustawie o ochronie danych osobowych z 10 maja 2018 r. możliwość nałożenia  – obok sankcji administracyjnych i odpowiedzialności cywilnej – także sankcje karne.Czyny zabronione opisane w art. 107 i art. 108 ustawy o ochronie danych osobowych są przestępstwami. Oznacza to nie tylko wyższe zagrożenie karą niż w przypadku odpowiedzialności za popełnienie wykroczenia, ale także wpisanie wyroku skazującego do Krajowego Rejestru Karnego.

3.1. Bezprawne przetwarzanie danych osobowych

Przestępstwo bezprawnego przetwarzania danych osobowych, opisane w art. 107 ustawy o ochronie danych osobowych, jest popełnione wówczas, gdy po stronie przetwarzającego dane osobowe brak jest podstawy prawnej do ich przetwarzania, ich przetwarzanie jest wprost zakazane albo gdy dane przetwarzane są przez osobę nieposiadającą do tego upoważnienia. 

Kara, jaka jest przewidziana za to przestępstwo, uzależniona jest od rodzaju danych, jakie były bezprawnie przetwarzane. W razie przetwarzania tzw. danych zwykłej kategorii przepis przewiduje karę grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 2. Natomiast jeżeli przetwarzane były dane szczególnej kategorii, maksymalny wymiar kary zwiększony jest do lat 3 pozbawienia wolności. 

PYTANIE DO EKSPERTA

Czy pracownik upoważniony do przetwarzania danych, który dopuścił inną osobę nieupoważnioną do ich przetwarzania, odpowiada karnie za przestępstwo bezprawnego przetwarzania danych?

Nie, pracownik taki nie ponosi odpowiedzialności karnej za swój czyn na podstawie art. 107 UODO, bowiem on sam przetwarza dane na podstawie upoważnienia posiadając do tego podstawę. Na ewentualną odpowiedzialność karną naraża się natomiast osoba dopuszczona do przetwarzania bez upoważnienia, jeżeli rozpocznie takie przetwarzanie.

PYTANIE DO EKSPERTA

Czy pracownik, który został upoważniony do przetwarzania danych przez osobę do tego nieupoważnioną, poniesie odpowiedzialność karną za bezprawne przetwarzanie danych?

Nie, przestępstwo bezprawnego przetwarzania danych osobowych można popełnić wyłącznie umyślnie. Jeżeli pracownik, który otrzymał upoważnienie do przetwarzania danych osobowych, był przekonany, że osoba nadająca upoważnienie posiada odpowiednie uprawnienia i przekonanie to było usprawiedliwione, np. ze względu na zajmowane przez nią stanowisko, to nie będzie ponosił odpowiedzialności karnej.

Artykuł niniejszy jest fragmentem publikacji: RODO Jak przygotować się do kontroli

RODO jak przygotować się do kontroli

RODO. Jak przygotować się do kontroli

Autopromocja

REKLAMA

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

Wynagrodzenie minimalne 2023 [quiz]
certificate
Jak zdobyć Certyfikat:
  • Czytaj artykuły
  • Rozwiązuj testy
  • Zdobądź certyfikat
1/15
Kiedy będą miały miejsce podwyżki minimalnego wynagrodzenia w 2023 roku?
od 1 stycznia i od 1 lipca
od 1 stycznia i od 1 czerwca
od 1 lutego i od 1 lipca
Następne
Prawo
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Od czerwca wakacyjna korekta rozkładu jazdy pociągów. Warszawa Zachodnia już ze wszystkimi peronami

Ministerstwo Infrastruktury informuje, że od czerwca będzie więcej połączeń w wakacyjnym rozkładzie jazdy, zgodnie z tzw. wakacyjną korektą rozkładu jazdy pociągów. Od 9 czerwca 2024 r. podróżni na stacji Warszawa Zachodnia wsiądą do pociągów z trzech nowych peronów. Co dokładnie się zmieni?

ZUS zwraca nadpłatę składki zdrowotnej. Zbliża się termin złożenia wniosku

ZUS zwróci nadpłacone składki na ubezpieczenie zdrowotne. Żeby otrzymać zwrot nadpłaty, przedsiębiorcy muszą złożyć wniosek o jej zwrot.

Kiedy jest Dzień Dziecka w 2024 r.

Kiedy obchodzimy Dzień Dziecka? Jak ten dzień wypada w 2024 r.?

ZNP ostrzega nauczycieli: Stracicie 20% na wcześniejszych emeryturach. I kolejne 20% z świadczenia kompensacyjnego

Emerytura może być niższa o 20 proc. od świadczenia kompensacyjnego. Przejście na wcześniejszą emeryturę pomniejsza stan konta emerytalnego, dlatego emerytura naliczona w wieku powszechnym może być niższa o kolejne 20 proc. 

REKLAMA

ZNP ostrzega: Nauczyciele stracicie 20% na wcześniejszych emeryturach. Dostaniecie też 20% mniej niż z świadczenia kompensacyjnego

20% straty wobec emerytury powszechnej (od 60 roku życia) wynika z pomniejszenia stanu konta emerytalnego. 20% mniej niż z świadczenia kompensacyjnego, to efekt obliczenia: stan konta/średnia trwania życia.

Bon energetyczny 2024: ile wynosi, wniosek, od kiedy, dla kogo

Jesienią lub zimą 2024 roku niektóre osoby dostaną (o ile złożą wniosek i spełnią kryterium dochodowe) jednorazowy bon energetyczny. Będzie to rekompensata za częściowe odmrożenie cen prądu po 1 lipca 2024 r. Bon energetyczny jest przewidziany w ustawie z 23 maja 2024 r. ustawa o bonie energetycznym oraz o zmianie niektórych ustaw w celu ograniczenia cen energii elektrycznej, gazu ziemnego i ciepła systemowego. Ile wynosi i kto może go otrzymać?

Tarcza Wschód - szczegóły dotyczące programu za 10 mld zł. Pierwsze instalacje mają powstać w 2025 roku, zakończenie projektu przewidziano na rok 2028

"Tarcza Wschód" ma kosztować 10 mld zł za same materiały. Jeżeli chodzi o szczegóły, MON wyjaśnia, że ma to być systemy wykrywania i ostrzegania, składy materiału, który w razie potrzeby posłuży do budowy zapór, umocnienia i pozostawienie gęsto porośniętych, podmokłych terenów zmniejszających mobilność wroga. Pierwsze instalacje "Tarczy Wschód" mają powstać w 2025 roku, zakończenie projektu przewidziano na rok 2028.

2500 zł dla osoby samotnej oraz 1700 zł na osobę w rodzinie. Bon energetyczny 2024 a kryterium dochodowe

Uchwalona 23 maja 2024 r. ustawa o bonie energetycznym (…) przewiduje częściowe odmrożenie cen prądu od 1 lipca 2024 r. co ma być zrekompensowane najuboższym wypłatą jednorazowego bonu energetycznego. Jakie kryterium dochodowe trzeba spełnić, by otrzymać bon energetyczny?

REKLAMA

Jak złożyć wniosek przez ePUAP (Internet) o bon energetyczny? Aktywny wzór wniosku najwcześniej za miesiąc. Możesz otrzymać od 300 zł do 1200 zł

Wniosek o bon energetyczny (czekamy na niego - ustawę musi podpisać prezydent, a strona rządowa opublikować wzór w rozporządzeniu) bedzie można wysłać przez ePUAP do gminy emailem jako załącznik. Trzeba złożyć dwa podpisy korzystając z profilu zaufanego - na emailu i na załączniku. 

9 czerwca 2024 r. to data wyborów do Parlamentu UE. Najważniejsze informacje, wynagrodzenie, kandydaci

 9 czerwca 2024 r. między godziną 7:00 a 21:00 odbędzie się głosowanie w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Na kogo będzie można oddać głos? Ile wynosi dieta poselska? 

REKLAMA