| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Praca > Praca > Praca za granicą > Otwarcie belgijskiego rynku pracy

Otwarcie belgijskiego rynku pracy

Od 1 maja 2009 roku obywatele Unii Europejskiej mogą podejmować legalną pracę w Belgii w każdym zawodzie.


Belgia, podobnie jak Niemcy czy Austria wprowadziła okres przejściowy w dostępie do swojego rynku pracy dla krajów, które wstąpiły do Unii w dniu 1 maja 2004 roku (m.in. Polska). Okres ten wynosił 3 lata i skończył się w tym roku. Osoby, które pracowały w okresie 2004 – 2009 w Belgii nielegalnie, muszą teraz tylko zalegalizować swój pobyt. W okresie przejściowym pracę w Belgii mogli podejmować tylko specjaliści z deficytowych dziedzin, tacy jak informatycy, tłumacze czy architekci.

Obecnie tylko dwa kraje – Niemcy i Austria wciąż stosują ograniczenia w dostępie do rynku pracy dla obywateli Polski, Litwy, Łotwy, Estonii, Węgier, Czech, Słowacji, Słowenii.

Od 1 maja 2009 roku w Belgii nie są już wymagane karty pracy. Aby zalegalizować swój pobyt wystarczy podpisać umowę o pracę z pracodawcą (w tej chwili była to szara strefa i mało kto podpisywał umowy) a następnie zgłosić swój pobyt. Należy udać się do najbliższego urzędu gminy i pokazać swoją umowę o pracę. Jeżeli została ona zawarta na okres dłuższy niż 3 miesiące, obywatele innych państw członkowskich automatycznie otrzymają elektroniczną kartę E uprawniającą do pobytu na okres 5 lat. Trudno w tej chwili przewidzieć co się stanie po upływie tych 5 lat, ale można przypuszczać, że karta taka będzie automatycznie przedłużana po przedstawieniu kolejnej umowy. Kosz takiej karty wynosi ok. 15 euro a okres oczekiwania ok. 5 miesięcy.

Osoby które nigdy wcześniej nie pracowały w Belgii, po przyjeździe muszą udać się do urzędu gminy i postarać się o kartę tymczasowego pobytu i tymczasowy numer identyfikacyjny – odpowiednik polskiego numeru PESEL – który uprawnia do pobytu na 3 miesiące. Jeżeli w tym czasie osoba taka znajdzie pracę i podpiszę umowę na okres dłuższy niż 3 miesiące, będzie mogła starać się o elektroniczną kartę E. Jeżeli dana osoba nie znajdzie pracy, musi każdorazowo odnawiać kartę przed upływem jej ważności.

Warto pamiętać, że legalizacja pobytu jest korzystna przede wszystkim ze względu na to, że tylko osoby, które zalegalizowały pobyt mają szansę na otrzymanie zasiłku dla bezrobotnych czy innych świadczeń od państwa.

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Krzysztof Lange

Radca Prawny

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »