| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Infor.pl > Prawo > Praca > Praca > Inne > Wydawanie posiłków w trakcie pracy

Wydawanie posiłków w trakcie pracy

Powszechnie spotyka się różne opinie na temat wydawania posiłków w miejscu pracy dla pracownika. Czy są jakieś przepisy regulujące te kwestie?

Tak. Podstawowym aktem prawnym w tej materii jest oczywiście kodeks pracy. Natomiast na podstawie art. 232 Kodeksu pracy wydane zostało Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

Zobacz: Ogrzewanie miejsca pracy

Tym samym zgodnie z tą regulacją, pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:

1) w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,

2) w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,

3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,

4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,

5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.

Zobacz: Kodeks pracy

Realizacja obowiązku pracodawcy to zapewnienie troski o zdrowie pracowników i podejmowania działań profilaktycznych w tym zakresie.

Posiłki i napoje przysługują nieodpłatnie tym pracownikom, którzy są zatrudnieni w szczególnie uciążliwych warunkach i wymagają ochrony organizmu przed negatywnymi skutkami pracy. Wobec nich pracodawca ma ustawowy obowiązek zapewnienia posiłków i napojów. Wprawdzie wobec innych pracowników taki obowiązek nie istnieje, ale nie ma żadnych przeszkód, aby zagwarantować im posiłki i napoje.

Obowiązek zapewnienia pracownikom posiłków i napojów profilaktycznych dotyczy tylko tych pracowników wykonujących pracę związaną z wysiłkiem fizycznym, którzy są zatrudnieni na stanowiskach określonych w trybie § 5 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. 1996 r. Nr 60 poz. 279), jako dające prawo do takich świadczeń.

Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego - Ośrodek Zamiejscowy w Białymstoku z dnia 10 kwietnia 2001 r. SA/Bk 178/2001


Podstawa prawna:
Kodeks pracy ( Dz. U. z 1998 Nr 21 poz. 94 ze zm.)

Czytaj także

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Edustacja.pl

Portal szkoleniowy

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »