| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJA MOBILNA | PRACA W INFOR | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Konsument i umowy > Prawa konsumenta > Twoje prawa > Termin ważności

Termin ważności

W przypadku produktów żywnościowych bardzo dużą role odgrywa nie tylko dobry smak, ale także ich jakość. Produkty spożywcze mają określone terminy ważności do spożycia i dla naszego bezpieczeństwa warto zwracać na nie uwagę.

W przypadku produktów spożywczych istnieją ścisłe wytyczne odnośnie znakowania wszystkich opakowań. Obowiązkowe jest umieszczenie na opakowaniu żywności następujących rzeczy:

  • nazwy środka spożywczego;
  • składników;
  • daty minimalnej trwałości albo terminu przydatności do spożycia;
  • sposobu przygotowania lub stosowania, jeżeli brak tej informacji mógłby spowodować niewłaściwe postępowanie ze środkiem spożywczym;
  • dane o podmiocie produkującym dany produkt lub wprowadzającym go do obrotu;
  • miejscu jego pochodzenia;
  • zawartości netto lub liczbę sztuk opakowanego produktu;
  • warunki przechowywania;
  • oznaczenie partii produkcyjnej;
  • klasę jakości handlowej, jeżeli została ona ustalona w przepisach.

Jednym z najczęstszych powodów, dla których wybieramy dany produkt żywnościowy jest jego smak, czasem przywiązanie do marki. Zapominamy natomiast o najważniejszym – jakości. Z nią ściśle wiążą się terminy „data minimalnej trwałości” i „termin przydatności do spożycia”. Dzięki nim mamy pewność, że to co jemy ma odpowiednie właściwości. Jest to informacja istotna szczególnie w przypadku produktów łatwo psujących się, o krótkim okresie trwałości.

Zobacz też: Czy produkt na sklepowej półce musi być oznaczony ceną?

Co na etykiecie

Datę minimalnej trwałości oznacza, że w danym okresie produkt prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości. Na opakowaniu podaje się ją określając w kolejności dzień, miesiąc i rok. W przypadku środków spożywczych o trwałości:

  • nieprzekraczającej 3 miesięcy można podać jedynie dzień i miesiąc;
  • od 3 do 18 miesięcy można podać jedynie miesiąc i rok;
  • powyżej 18 miesięcy można podać jedynie rok.

Na opakowaniach produktów spożywczych można znaleźć dwa zwroty określające datę minimalnej trwałości. Są to:

  • „najlepiej spożyć przed ...”, jeżeli jest określona datą dzienną albo
  • „najlepiej spożyć przed końcem ...”, w innych przypadkach.

Jeżeli produkt ma termin, po upływie którego środek spożywczy traci przydatność do spożycia, to jest to tzw. termin przydatności do spożycia. Mamy z nim do czynienia w przypadku żywności nietrwałej, łatwo psującej się, np. jogurty, sery. Data powinna być poprzedzona określeniem „należy spożyć do:".

Zobacz serwis: Sprzedaż towarów

reklama

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

Eksperci portalu infor.pl

Anna Leszczyńska

Aplikant radcowski

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »