| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Prawo > Tematy > RODO

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

Dane osobowe – RODO 2018

Aktualizacja: 24.04.2018

RODO od dnia 25 maja 2018 r. wprowadzi nowe zasady ochrony danych osobowych. Skutkiem zmian będzie wprowadzenie nowej definicji pojęcia danych osobowych, która uwzględni nowe możliwości identyfikacji osób m.in. w oparciu o dane biometryczne, identyfikatory internetowe. »

Kto nie ma obowiązku stosować RODO?

Aktualizacja: 24.04.2018

Katalog podmiotów objętych obowiązkiem dostosowania się do przepisów RODO jest bardzo szeroki. Istnieją sytuacje, w których nie ma obowiązku stosowania się do RODO. »

RODO 2018 – kary za naruszenie przepisów

Aktualizacja: 23.04.2018

Przepisy RODO zaczniemy stosować już od 25 maja 2018 r. co oznacza, że czasu na dostosowanie się do nowych przepisów jest coraz mniej. Jakie kary wprowadza RODO za naruszenie przepisów dotyczących ochrony danych osobowych? »

Prawo do bycia zapomnianym w praktyce

Aktualizacja: 20.04.2018

Granice tzw. prawa do bycia zapomnianym według RODO są dość intuicyjne. Tak długo, jak pozostajemy z firmą albo publiczną instytucją w relacji, która wymaga naszych danych, nie możemy powiedzieć „zapomnij o mnie!”. Wbrew nazwie prawo do bycia zapomnianym to przede wszystkim prawo do usunięcia danych wtedy, kiedy przestają być potrzebne albo kiedy ustaje podstawa, na której ich przetwarzanie było oparte (np. kończy się umowa albo zmienia prawo). »

Odszkodowanie za naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych 2018

Aktualizacja: 17.04.2018

Po 25 maja 2018 r. będziemy mogli żądać od administratora odszkodowania za niezgodne z prawem przetwarzanie naszych danych osobowych. Uprawnienie to nie będzie wykluczało innych możliwych środków ochrony prawnej m.in. postępowania przed Prezesem Urzędu Ochrony Danych Osobowych. »

RODO - szkolenie

Aktualizacja: 17.04.2018

GIODO zaprasza na kolejne szkolenie sektorowe administratorów bezpieczeństwa informacji (ABI) dotyczące RODO, które odbędzie się 24 kwietnia 2018 r. Tym razem szkolenie skierowane jest do osób, które pełnią funkcję ABI w przedszkolach. Szkolenie jest bezpłatne. »

Formy zatrudnienia inspektora ochrony danych (IOD) - RODO 2018

Aktualizacja: 17.04.2018

W dniu 25 maja 2018 r. zaczniemy stosować przepisy RODO - ogólnego rozporządzenia o ochronie danych. RODO nakłada na niektóre podmioty obowiązek wyznaczenia inspektora danych osobowych (IOD). Jakie formy zatrudnienia IOD przewiduje RODO? »

Adwokat może pełnić funkcję IOD

Aktualizacja: 16.04.2018

Naczelna Rada Adwokacka stoi na stanowisku, iż wykonywanie zawodu adwokata nie wyklucza jednoczesnego pełnienia funkcji inspektora ochrony danych (IOD). Przepisy RODO gwarantują bowiem IOD niezależność. »

Przepisy RODO a wybory - stanowisko GIODO

Aktualizacja: 16.04.2018

Kodeks wyborczy powinien być dostosowany do przepisów o ochronie danych osobowych, w tym unijnego rozporządzenia w tym zakresie (RODO). Tak twierdzi Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych. GIODO podkreśla, iż podczas wyborów nie powinno dochodzić do rejestracji umieszczania przez wyborcę karty do głosowania w urnie. »

Czym jest RODO i od kiedy będzie się je stosować?

Aktualizacja: 17.04.2018

O RODO słyszy się niemal wszędzie lecz czy wiesz z czym masz do czynienia? Sprawdź czym jest RODO i od kiedy trzeba będzie się do niego stosować. »

Kto podlega RODO?

Aktualizacja: 16.04.2018

Już od dnia 25 maja 2018 r. zaczniemy stosować owiane sławą RODO czyli rozporządzenie PE i Rady UE stawiające świat ochrony danych osobowych na głowie. Kto będzie podlegać regulacjom RODO? »

RODO: Upoważnienie do przetwarzania danych osobowych – wzór

Aktualizacja: 26.04.2018

Już 25 maja 2018 r. zacznie być stosowane unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych RODO (GDPR). Sprawdź jak zgodnie z nowymi przepisami powinno wyglądać upoważnienie do przetwarzania danych osobowych. Prezentujemy wzór dokumentu. »

RODO 2018: Prawo do bycia zapomnianym

Aktualizacja: 07.03.2018

Prawo do bycia zapomnianym jest jednym z uprawnień, zagwarantowanych przez przepisy RODO. Jak korzystać z tego prawa? Kiedy usunięcie naszych danych nie będzie możliwe? »

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

Sembox

Agencja search engine marketing

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od www.infor.pl/prawo
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK