Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Posiłki

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Wprowadzenie stawki dziennej i zatrudnienie dietetyków – to zdaniem ekspertów klucz do poprawienia jakości żywienia w szpitalach. Przepisy powinny zaś regulować, do jakiego posiłku pacjent ma prawo.
Zimowe obowiązki pracodawcy z zakresu bhp dotyczą okresu 1 listopada - 31 marca. Pracodawca zapewnia odzież zimową, napoje i posiłki, miejsce do ogrzania się oraz odpowiednią temperaturę w pomieszczeniach pracy. Dlaczego najważniejsza jest skuteczność działania pracodawcy?
Bony na posiłki dla pracowników to pomysł na wsparcie branży gastronomicznej. Bony byłyby zwolnione z PIT i ZUS. Ich wysokość proponuje się na poziomie 560 zł miesięcznie.
Jeżeli osoba objęta obowiązkową kwarantanną domową nie jest w stanie sama zapewnić sobie gorącego posiłku lub produktów żywnościowych, może otrzymać taką pomoc bezpłatnie od gminy. Dotyczy to szczególnie osób starszych, samotnych czy niepełnosprawnych.
Zdaniem służby więziennej decyzja dyrektora więzienia o dystrybucji posiłków przez okna w drzwiach celi podyktowana jest przede wszystkim względami bezpieczeństwa i porządku.
Zimą pracodawcę obowiązują dodatkowe przepisy bhp. Dotyczą one pracy na wysokości, minimalnej temperatury w miejscu pracy, odśnieżania dachów, zapewnienia odzieży ochronnej, posiłków regeneracyjnych oraz ciepłych napojów. Sprawdź, o czym przypomina PIP.
Dzięki programowi na lata 2019-2023 „Posiłek w szkole i w domu” seniorzy, szczególnie chorzy i niepełnosprawni, mogą otrzymywać codziennie darmowy ciepły posiłek z dowozem do domu. Jak i gdzie osoba starsza powinna złożyć wniosek o posiłki?
Zdaniem Rzecznika Paw Obywatelskich wydawanie więźniom posiłków przez otwór w drzwiach cel mieszkalnych narusza ich godność. Nie może stanowić to zasady. Taka procedura powinna być stosowana wyłącznie wówczas, gdy przemawiają za tym szczególne względy ochronne.
Jeden z naszych pracowników wrócił z krajowej podróży służbowej. W rozliczeniu kosztów delegacji wskazał, że bezpośrednio przed wyjazdem spożył w domu śniadanie. Czy wysokość diety powinniśmy obniżyć o ten posiłek?
Przepis art. 232 Kodeksu pracy oraz przepisy Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów nakładają na pracodawcę obowiązek zapewnienia darmowego posiłku dla pracownika.