reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Infor.pl > Prawo > Konsument i umowy > Prawa konsumenta > Prawa pacjenta > Jak kontrolować cukrzycę w czasie pandemii COVID-19?

Jak kontrolować cukrzycę w czasie pandemii COVID-19?

Osoby, które mają stan przedcukrzycowy lub już stwierdzoną cukrzycę, powinny przyjąć dwa proste nawyki, które pozwolą na zwiększenie komfortu życia i skuteczną walkę z chorobą. Bez problemów można je wprowadzić do rutyny codziennego życia. Co ważne, nabierają mocy w czasie pandemii COVID-19 – choroby, która jest szczególnie niebezpieczna dla osób z niekontrolowaną cukrzycą.

Cukrzyca to taka choroba, w której same leki nie wystarczą, by nie dopuścić do jej rozwoju, a w razie jej wystąpienia – by trzymać ją w bezpiecznych karbach. Konieczne jest przemodelowanie całego stylu życia – a zatem zadbanie o dietę i aktywność fizyczną. I lekarze, i pacjenci są świadomi, że wymaga to olbrzymiego wysiłku i motywacji. Można jednak zacząć od dwóch bardzo prostych działań, która w większości przypadków szybko pozwolą zauważyć poprawę, a być może zmotywują do kolejnych zmian.

Obfite śniadanie ZAWSZE o tej samej porze

Jeśli jednego dnia zjadasz śniadanie o 7-ej, a następnego blisko południa, zagrożony cukrzycą metabolizm wariuje. W portalu „Termedia” przeznaczonym dla profesjonalistów medycznych  dr hab. Marianna Bąk z Katedry i Kliniki Medycyny Rodzinnej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wyjaśnia, że „takie postępowanie całkowicie zmienia metabolizm tkanek, które są odpowiedzialne za hiperglikemię”. W efekcie prowadzi do jej podwyższenia.

Nie masz cukrzycy? Lepiej sprawdź!

Druga zasada dotycząca śniadania to to, że musi być obfite w białko. Lżejszy posiłek lepiej zostawić na późne popołudnie lub wczesny wieczór.

Lekarka tak to wyjaśnia: „Wysokoenergetyczne śniadanie to o 20 proc. niższe glikemie w ciągu dnia. Pierwszy posiłek powinien być zjedzony przed godz. 8. Jeżeli jest późny, wątroba wspomaga organizm, produkując glukozę. Chory ma wtedy na czczo wyższą glikemię. Każdego dnia śniadanie powinno być o tej samej porze. Udowodniono, że jeżeli tylko w weekendy jest ono zjadane zbyt późno, to przez kolejne trzy dni glikemie są znacznie wyższe. Jest jeszcze jedna konsekwencja nieregularnych posiłków. Osoby, które nie mają w zwyczaju jeść śniadanie o tej samej porze, zwiększają masę ciała”.

Po każdym posiłku zarezerwuj dodatkowe 10 minut

Drugi prosty nawyk to aktywność fizyczna. Nie trzeba w tym celu wymyślać jakiegoś sportu. Jak wyjaśnia specjalistka, wystarczy zarezerwować 10 minut na spacer po każdym posiłku. Warto pamiętać, że nawet niewielki wysiłek obniża glikemię, a w przypadku osób ze stanem przedcukrzycowym oddala rozwój tej choroby, a nawet powstrzymuje jej wystąpienie.

Istotna jest regularność, a zatem wyrobienie sobie nawyku. Jak podaje dr hab. Bąk, 10 minut spaceru dziarskim krokiem po każdym posiłku obniża niemal o 30 proc. dobową glikemię.

jw, zdrowie.pap.pl

reklama

Przydatne formularze online

Czytaj także

Narzędzia

reklama
reklama

POLECANE

reklama

KORONAWIRUS TWOJE PRAWA

reklama

Ostatnio na forum

reklama

Artykuł Sponsorowany

reklama

Eksperci portalu infor.pl

Monika Wolska-Bryńska

Radca prawny w Departamencie Kontroli Podatkowych w Kancelarii Prawno-Podatkowej Mariański Group

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama