reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Infor.pl > Prawo > Konsument i umowy > Umowy > Inne > Etykiety na żywności-nowe przepisy

Etykiety na żywności-nowe przepisy

Etykiety na żywności będą prostsze, łatwiejsze do zrozumienia i będą zawierać informacje o składnikach potencjalnie groźnych dla zdrowia. Europosłowie przyjęli projekt przepisów dotyczących informacji o produktach żywnościowych.

Tylko 58 proc. Europejczyków radzi sobie z odczytywaniem obecnych etykietek na żywności - wynika z najnowszych badań opinii publicznej Eurobarometru. Wśród narodowości, dla których etykietki są największym problemem są Hiszpanie (tylko 26 proc. umiało je odczytać) i Polacy 33 proc. Aż 18 proc. badanych Europejczyków nie umiało odczytać daty przydatności do spożycia. Z tym najwięcej problemów mieli Polacy, Litwini i Bułgarzy.

Zobacz: Zakupy online-8 zasad bezpieczeństwa

Dlatego PE chce uprościć etykiety. W przepisach, które Komisja Ochrony Środowiska i Zdrowia Publicznego głosowała we wtorek wprowadzono zasadę "czytelności". Informację na etykietach będą musiały być umieszczane dużą czcionką (co najmniej 1,2 mm). Będzie też musiał być zachowany kontrast między literami i tłem. "Już dziś na opakowaniach mamy wiele informacji. Ale konsument często nie jest w stanie ich odczytać, są pisane drobnym drukiem. Nowe przepisy to zmienią" - wyjaśniała Sommer.

Trzy informacje o krowie

Co już jest na etykietkach?

• Nazwa, pod którą sprzedawany jest produkt.
• Lista składników, a w niektórych przypadkach także ich ilość.
• Waga netto i data przydatności do spożycia.
• W przypadku napoi alkoholowych - poziom alkoholu.
• Wskazówki dotyczące przechowywania i - jeśli to konieczne - użycia.
• Nazwa i adres sprzedawcy na terenie UE.
• Pochodzenie - ale tylko jeśli brak tej informacji może wprowadzić konsumenta w błąd.

Na produktach spożywczych będą też informacje o składnikach powodujących alergię. Dziś są one już na produktach pakowanych, nowe przepisy rozszerzą tę zasadę także na produkty sprzedawane w restauracjach, stołówkach czy nawet w budkach i na straganach. 

Na mrożonkach producenci będą musieli też podać datę pierwszego zamrożenia żywności. Przepisy będą dotyczyć czerwonego mięsa, drobiu i ryb.

Wśród informacji na opakowaniu będzie podane także pochodzenie produktu (czerwonego mięsa, drobiu, ryb, produktów mlecznych, owoców i warzyw). Dotyczyć to będzie produktów świeżych, jak i części przetworzonych. Informacje będą dość szczegółowe - jeśli krowa urodzi się w jednym kraju, w innym będzie hodowana, a w jeszcze innym trafi do rzeźni - to wszystkie trzy kraje będą musiały być wyszczególnione.

Na razie nie wprowadzono obowiązku umieszczania informacji o składnikach na przedzie opakowania (przeciw temu są państwa UE). Producenci - jeśli będą chcieli - będą je mogli jednak tam umieszczać na zasadzie dobrowolności.

Zobacz: Czy wiesz co jesz?

reklama

Czytaj także

Źródło:

Własne

Zdjęcia

sklep spożywczy, Fotolia
sklep spożywczy, Fotolia

Kodeks pracy 2020. Praktyczny komentarz z przykładami103.20 zł
reklama

Narzędzia

reklama
reklama

POLECANE

reklama

KORONAWIRUS TWOJE PRAWA

reklama

Ostatnio na forum

reklama
reklama

Eksperci portalu infor.pl

Milena Wilczak

Właścicielka biura rachunkowego Account Finance

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama