Okres przydatności do spożycia - ważny wyrok
REKLAMA
REKLAMA
Okres przydatności do spożycia nie zawsze wystarczy
Obowiązujące przepisy chronią konsumentów również w takich sytuacjach nakazując, w stosownych przypadkach, podanie warunków przechowywania lub czasu na spożycie żywności po otwarciu opakowania w celu umożliwienia odpowiedniego przechowywania lub użycia żywności po otwarciu opakowania.
REKLAMA
Wyrok NSA
REKLAMA
W wyroku wydanym w dniu 3 listopada 2022 r., sygn. akt: II GSK 906/19, Naczelny Sąd Administracyjny rozwiał ewentualne wątpliwości co do obowiązku podawania warunków przechowywania lub czasu na spożycie żywności po otwarciu opakowania w przypadku wyrobów mięsnych (kiełbasa), podzielając w pełni stanowisko organów IJHARS.
Sąd uznał, że nie trzeba badań laboratoryjnych, analiz, badań konsumenckich czy opinii ekspertów, lecz wiedzy nawet niewyedukowanego konsumenta, że trwałość produktów mięsnych zarówno świeżych, jak i wyjętych ze szczelnych opakowań jest znacznie krótsza niż 45 dni, wynikające ze wskazanego w oznakowaniu terminu przydatności do spożycia, szczególnie gdy opakowanie zawiera ilość większą niż możliwa do jednorazowego spożycia.
Nie można oczekiwać od konsumenta szczegółowej wiedzy, czy trwałość takich produktów po otwarciu opakowania wyniesie kilkanaście godzin czy kilka dni.
Stąd też kiełbasa w opakowaniu zapewniającym atmosferę ochronną jest przykładem produktu, dla którego obok terminu przydatności do spożycia niezbędne jest wskazanie warunków przechowywania lub czasu na spożycie żywności po otwarciu opakowania.
Więcej informacji: https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/B89BF6E991
Źródło: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
REKLAMA
REKLAMA
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat