REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Co trzeci pacjent w szpitalu jest niedożywiony. MZ ma plan na poprawę

Subskrybuj nas na Youtube
Dołącz do ekspertów Dołącz do grona ekspertów
Dziennikarka medyczno-prawna
Co trzeci pacjent w szpitalu jest niedożywiony
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Polski pacjent w szpitalu jest niedożywiony – czy jest konieczność zmian diet szpitalnych i poprawy jakości jedzenia? Jak pokazują dane, niedożywienie szpitalne dotyka, co trzeciego pacjenta. Ministerstwo Zdrowia postanowiło wznowić prace nad polepszeniem posiłków – jedzenie w szpitalach ma być elementem leczenia. 
rozwiń >

Co trzeci pacjent w szpitalu jest niedożywiony

REKLAMA

Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) podaje, że niedożywienie szpitalne dotyka ponad 30 proc. chorych w Polsce. Jednocześnie 80 proc. pacjentów nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej. Jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, liczne badania stanu odżywienia pacjentów szpitalnych wykazywały niedobry niektórych witamin i składników mineralnych. Dane są alarmujące – niewłaściwie dobrana dieta, jak i niedożywienie mogą wpływać negatywnie na przebieg choroby i rekonwalescencję, ponadto wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a co za tym idzie – w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia. 

REKLAMA

Ministerstwo Zdrowia zaniepokojone napływającymi informacjami o stanie szpitalnego jedzenia, postanowiło wznowić prace nad obowiązującymi wymaganiami przy prowadzeniu żywienia w szpitalach, który został przygotowany w 2022 roku. 

Nowe standardy żywienia w szpitalach

Standardy żywienia w szpitalach mają ulec zmianie. Jak informuje Ministerstwo Zdrowia, prace nad rozporządzeniem dotyczącym wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach zostaną wznowione po uwzględnieniu koniecznych zmian. 

REKLAMA

Kilka dni temu pojawiły się w mediach informacje, że resort zdrowia wycofał się z obietnic. Ministerstwo Zdrowia jednak uspokaja i zapewnia, że prace nad projektem rozporządzeniem zostaną wznowione po uwzględnieniu koniecznych zmian. Przedstawiciele MZ poinformowali PAP, że w toku konsultacji projektu Rządowe Centrum Legislacji zgłosiło uwagę „dotyczącą konieczności modyfikacji upoważnienia ustawowego do wydania aktu wykonawczego zawartego w art. 72 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia". Aktualnie trwa proces legislacyjny, który uwzględnia tę zmianę.

Projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach został przygotowany w 2022 roku. Resort pracował nad wymaganiami obowiązującymi przy prowadzeniu żywienia w szpitalach. Dokument określa m.in. rodzaje diet – zakłada wprowadzenie 15 diet oraz 9 ich modyfikacji, rekomendowane, jak i przeciwwskazane środki spożywcze wykorzystywane w poszczególnych rodzajach diet, a także wartość odżywczą i energetyczną stosowanych diet szpitalnych. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Szansa na lepsze jedzenie w szpitalach 

Ministerstwo Zdrowia zauważa, że od lipca 2022 roku trwają prace nad wymaganiami obowiązującymi przy prowadzeniu żywienia szpitalnego dzieci i młodzieży, kobiet w okresie ciąży oraz laktacji. Zadanie to jest realizowane we współpracy z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH-Państwowym Instytutem Badawczym, Instytutem "Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka" oraz Instytutem Matki i Dziecka. Opracowane wymagania zostaną włączone do projektu rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.

Kto jest odpowiedzialny za szpitalne jedzenie

W uzasadnieniu wspomnianego powyżej projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach, odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania, jak i dystrybucji ponosi podmiot działający na rynku spożywczym. Zatem w przypadku szpitala odpowiedzialność ta spada na dyrektora placówki, będącego w świetle przepisów prawa żywnościowego podmiotem działającym na rynku spożywczym i decydujący o tym, jak jest zorganizowane żywienie – czy w obiekcie jest blok żywienia/kuchnia, czy posiłki dla pacjentów dostarcza firma cateringowa. 

W przypadku prowadzenia żywienia we własnym zakresie, dyrektor szpitala jest zobowiązany do przestrzegania przepisów prawa żywnościowego, w tym także do prowadzenia kontroli wewnętrznej dotyczącej m.in. jakości posiłków dla pacjentów.

W sytuacji, gdy szpital korzysta z usług firm cateringowych, wymagania odnoszące się do m.in. jakości posiłków powinny być uwzględnione w umowach z tymi firmami. Jakość dostarczanej żywności, jak i warunki transportu powinny być sprawdzane przez osoby wyznaczone i upoważnione przez dyrektorów szpitali. Ponadto personel medyczny odpowiedzialny za leczenie pacjentów, powinien dostosowywać diety do stanu zdrowia pacjentów oraz mieć na uwadze interakcje pomiędzy stosowanymi przez pacjentów lekami a żywnością. 

Jak wyglądają posiłki w polskich szpitalach 

Pacjenci w wielu przypadkach otrzymują posiłki nieuwzgledniające ich sytuacji zdrowotnej. W szpitalnej diecie bardzo często brak jest warzyw, owoców (bądź jest ich zbyt mało) oraz produktów bogatych w białko, którego pacjenci potrzebują do odbudowania swoich komórek. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt, że posiłki są mało smaczne, ponieważ nie używa się przypraw, a jeżeli już, to są to tzw. gotowce zawierające w swoim składzie glutaminian sodu. Eksperci zwracają uwagę, że często w szpitalnej kuchni pracują osoby bez odpowiednich kwalifikacji, dzięki którym mogłyby przygotować posiłek odpowiedni dla chorego. 

Jaki powinien wyglądać szpitalny posiłek

Nie wolno zapominać, że to właśnie zdrowa dieta powinna być filarem szybkiego powrotu do zdrowia i pełni sił. Jak wskazują dietetycy, szpitalne jedzenie nie powinno w zasadniczy sposób odbiegać od żywienia osób zdrowych – powinno stanowić modyfikację prawidłowego żywienia. Bardzo ważnym elementem szybkiego powrotu do zdrowia osób chorych jest to, aby żywność była wysokiej jakości. Powinna opierać się na piramidzie żywienia, gdzie podstawą są warzywa i owoce, dostarczające organizmowi witamin i składników odżywczych. Bardzo ważne jest też białko. 

 

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Inforu

Zapisz się na newsletter
Najlepsze artykuły, najpoczytniejsze tematy, zmiany w prawie i porady. Skoncentrowana dawka wiadomości z różnych kategorii: prawo, księgowość, kadry, biznes, nieruchomości, pieniądze, edukacja. Zapisz się na nasz newsletter i bądź zawsze na czasie.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Prawo
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Powstaje kompletnie nową gałąź gospodarki, kompletnie nowy zawód: tylko czy będą chętni [PROJEKT skierowany do stałej komisji]

Powstaje kompletnie nowa gałąź gospodarki, kompletnie nowy zawód - podkreśla Łukasz Krasoń. Jednak czy będą chętni na tą specyficzną i wymagającą dużego wysiłku psychicznego i fizycznego pracę?: Nie wiadomo też jak będzie z wynagrodzeniem, a nie wydaje się, żeby byli chętni do tej pracy tylko za minimalną krajową.

Donald Trump spotkał się z Karolem Nawrockim w Gabinecie Owalnym Białego Domu. "You will win"

Prezydent Stanów Donald Trump spotkał się w czwartek 1 maja 2025 r. z kandydatem na prezydenta RP Karolem Nawrockim - podał Biały Dom. Nawrocki relacjonował, że D. Trump przepowiadał mu wygraną w wyborach.

Dłuższe terminy ważności niektórych orzeczeń o niepełnosprawności (7 lat) i inne zmiany w orzekaniu o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności – projekt rozporządzenia MRPiPS

W dniu 30 kwietnia 2025 r. opublikowano projekt rozporządzenia ministra rodziny, pracy i polityki społecznej zmieniającego rozporządzenie w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności. Celem tej nowelizacji jest doprecyzowanie zasad wydawania orzeczeń o niepełnosprawności oraz o stopniu niepełnosprawności, a także wydłużenie okresów ważności tych orzeczeń. Co się dokładnie zmieni i od kiedy?

Grill na balkonie? Uważaj - może kosztować Cię nawet 5 500 zł, a ognisko w ogrodzie - nawet 11 500 zł

Można śmiało powiedzieć, że majówka to narodowe święto grilla (a w nieco mniejszym zakresie - również ogniska). Mieszkańcy bloków - z przyczyn oczywistych - mogą zdecydować się wyłącznie na to pierwsze, a posiadacze własnych ogródków - rozniecić nieco większy płomień. Czy jednak takie przyjemności - w obrębie własnych balkonów i ogródków są legalne? Okazuje się, że nie w każdym przypadku, a ich nieroztropnych amatorów, mogą niekiedy spotkać niemiłe konsekwencje.

REKLAMA

Rząd szykuje zmiany w emeryturach – grupa pracowników popracuje do 70 roku życia

Ministerstwo Sprawiedliwości pracuje nad projektem zmian w przepisach, które mają wydłużyć maksymalny wiek pełnienia funkcji przez komorników sądowych oraz ich asesorów. Zgodnie z planowanymi regulacjami, osoby wykonujące te zawody miałyby obowiązek pozostawać aktywne zawodowo nawet do 70. roku życia.

Prawne ryzyka używania AI przez pracowników. Odpowiedzialność pracodawcy wobec osób trzecich. Prawo pracy, prawo autorskie, ochrona danych poufnych i osobowych

Sztuczna inteligencja (AI) stanowi dużą pomoc w pracy, ułatwiając ją i przyspieszając w znacznym stopniu. Zdają sobie z tego sprawę zarówno pracodawcy, jak i pracownicy. Tak jednak ze strony pracodawców lub potencjalnych pracodawców wobec pracowników lub kandydatów, jak po ze strony pracowników, nieodpowiedzialne korzystania z AI może rodzić określone ryzyka prawne, które możemy ocenić przez pryzmat prawa pracy. Świadomość tych ryzyk jest ważna pod kątem znalezienia rozwiązań przed nimi zabezpieczających w sytuacji w której prawo powszechne takiego zabezpieczenia nie przewiduje.

Zmiana miejsca głosowania. Wybory 2025. Jak zagłosować w innym obwodzie?

Zmiana miejsca głosowania w wyborach na Prezydenta RP w dniu 18 maja 2025 r. jest możliwa. Co zrobić, aby zagłosować w obwodzie poza stałym miejscem zamieszkania? Niezbędne jest zaświadczenie o zmianie miejsca głosowania.

Ostatni dzień na rozliczenie PIT 2024 Sprawdź, co musisz zrobić, zanim system zamknie dostęp

Ministerstwo Finansów przypomina: 30 kwietnia mija termin składania zeznań podatkowych za 2024 rok. Ponad 8 milionów Polaków skorzystało już z usługi Twój e-PIT. Sprawdź, co zrobić, by nie zapłacić kary, jak uniknąć błędów i co grozi za brak reakcji.

REKLAMA

Specustawa o przeliczeniu emerytur: Bez wniosku, bez wyrównania i bez waloryzacji. I dopiero od połowy 2026 r.

Specustawa: ZUS załatwi sam ponowne przeliczenie emerytur. Bez wniosku, bez wyrównania i bez waloryzacji. I niestety dopiero od połowy 2026 r.

Artur Bartoszewicz – partia, program, wiek, zawód, wykształcenie [Kandydat na Prezydenta RP 2025]

Artur Bartoszewicz – czy należy do partii politycznej? Przedstawiamy program wyborczy kandydata na Prezydenta RP w 2025 roku, wiek, zawód oraz wykształcenie. Sprawdź pełną listę kandydatów w wyborach 2025 r. i wyniki najnowszego sondażu.

REKLAMA