| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Infor.pl > Prawo > Wiadomości > Dieta mamy - pilotażowy program MZ

Dieta mamy - pilotażowy program MZ

Ministerstwo Zdrowia opracowało standard, który kompleksowo określi zasady żywienia szpitalnego kobiet w ciąży i w okresie poporodowym. "Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy" trafił właśnie do konsultacji.

MZ chce wystandaryzować żywienie szpitalne dla kobiet w ciąży i w okresie poporodowym

Ministerstwo zdrowia chce wdrożyć standardy żywienia w szpitalach kobiet w ciąży i w okresie poporodowym. Pilotaż ma objąć poprawę jakości jedzenia, a także konsultacje dietetyczne i poradnictwo oraz edukację.

Polecamy: Twój urlop. To Ci się należy! - Kolekcja Poznaj swoje prawa!

Projekt rozporządzenie określającego warunki realizacji programu pilotażowego "Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy" trafił właśnie do konsultacji.

Wyżywienie hospitalizowanych pacjentów jest elementem gwarantowanych świadczeń opieki zdrowotnej (jako świadczenie towarzyszące). Brak jest jednak aktów prawnych uszczegóławiających i standaryzujących tę problematykę, np. w odniesieniu do stawki żywieniowej czy norm żywieniowych. Kwestie te pozostają w gestii dyrektorów szpitali, którzy zobowiązani są zapewnić posiłki w swoich placówkach.

W uzasadnieniu projektu resort wskazał, że do ministerstwa docierają postulaty dot. konieczności prawnego uregulowania spraw związanych z wyżywieniem pacjentów. Przykładem jest raport z kontroli NIK, który zaleca m.in. wypracowanie ujednoliconego podejścia do oceny jadłospisów i posiłków w szpitalach.

"Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, minister właściwy do spraw zdrowia podjął decyzję o opracowaniu standardu, który kompleksowo określi zasady żywienia szpitalnego. Z uwagi na pilotażowy charakter zadania, standard obejmie wybraną grupę pacjentów, kobiety w ciąży i w okresie poporodowym" – poinformowano w uzasadnieniu do projektu.

Zaznaczono, że kobiety oczekujące potomstwa powinny przykładać szczególną wagę do jakości i ilości spożywanych posiłków. Ich dieta oddziałuje bowiem nie tylko na nie same, ale także bezpośrednio na kształtujący się organizm dziecka.

MZ zauważa, że Instytut Żywności i Żywienia zwraca uwagę na tzw. płodowe programowanie metaboliczne zgodnie z którym, już w ciąży można wpływać na zwiększone lub zmniejszone ryzyko rozwinięcia się chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, cukrzycy typu drugiego, nadciśnienia tętniczego, choroby wieńcowej, osteoporozy i niektórych nowotworów u dziecka.

Resort przypomina również, że skutki niedoboru składników odżywczych w życiu płodowym są dotkliwe i mogą ujawniać się już bardzo wcześnie, w postaci zwiększonego ryzyka poronień, porodów przedwczesnych, wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu płodu i śmiertelności okołoporodowej noworodka.

Ministerstwo przyznaje, że w chwili obecnej szpitale nie zapewniają pacjentkom specjalnie dobranej dla ich potrzeb diety. "Co do zasady, kobiety otrzymują standardowe posiłki, serwowane wszystkim pacjentom. Ponadto, jak wynika z informacji docierających do Ministerstwa Zdrowia, także za pośrednictwem mediów i portali społecznościowych, są one często niewystarczającej jakości (co potwierdza również raport pokontrolny NIK)" – podniesiono w uzasadnieniu projektu.

Czytaj także

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Magdalena Sikora

Aplikant radcowski

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »