REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Czy dziecko może samo robić zakupy? Kiedy możliwy zwrot?

prawnik, redaktor portalu Infor.pl
Dziecko na zakupach od strony prawnej
Dziecko na zakupach od strony prawnej
Shutterstock

REKLAMA

REKLAMA

Osoba przed osiągnięciem pełnoletności nie ma zdolności do czynności prawnych, co wyklucza swobodę w zakupach. Prawo zakłada jednak wyjątki. W pewnych przypadkach można prawnie podważyć zakup dokonany przez niepełnoletniego.

Dziecko na zakupach – ukończenie 13 lat robi różnicę od strony prawnej

Osoba przed osiągnięciem pełnoletności nie posiada swobody w zawieraniu umów, z tego powodu nie może robić zakupów całkowicie dowolnie. Przepisy posługują się pojęciem ograniczonej zdolności do czynności prawnych po ukończeniu 13 lat. To sprawia, że zakupy dokonywane przez 13-latka wyglądają od strony prawnej inaczej niż zakupy młodszych dzieci.

REKLAMA

REKLAMA

Dziecko poniżej 13 lat na zakupach – tylko drobne codzienne zakupy

Zgodnie z art. 14. KC

„Czynność prawna dokonana przez osobę, która nie ma zdolności do czynności prawnych, jest nieważna. Jednakże gdy osoba niezdolna do czynności prawnych zawarła umowę należącą do umów powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego, umowa taka staje się ważna z chwilą jej wykonania, chyba że pociąga za sobą rażące pokrzywdzenie osoby niezdolnej do czynności prawnych”.

Powyższy przepis oznacza, że osoba przed ukończeniem 13 lat może zgodnie z prawem kupić np. produkt spożywczy lub drobny produkt potrzebny do szkoły. Pojawia się termin „umowa taka staje się ważna z chwilą jej wykonania”. W realiach zakupów w sklepie umowa jest wykonana w momencie zapłaty i zabrania produktu.

REKLAMA

Kolejne ograniczenie to termin „w drobnych bieżących sprawach życia codziennego”. To oznacza, że dziecko przed ukończeniem 13 lat może kupić np. blok rysunkowy ale nie może już nabyć drogiego zestawu farb, gdyż taki zakup nie zalicza się do kategorii drobnych bieżących spraw życia codziennego. Gdyby taki zakup zostałby dokonany, to prawny opiekun mógłby się powoływać na nieważność umowy.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Należy ponadto zwrócić uwagę na termin „rażące pokrzywdzenie osoby niezdolnej do czynności prawnych”. Oznacza to, że dziecko przed ukończeniem 13 lat może kupić np. batonika jednak kupno zestawu importowanych słodyczy za nieproporcjonalnie wysoką cenę mogłoby już być uznane za rażące pokrzywdzenie i skutkować nieważnością umowy.

Zakupy małoletniego, który ukończył 13 lat – ograniczona zdolność do czynności prawnych

Ogólna zasada (art. 17. i 18. KC) zakłada, że osoba z ograniczoną zdolnością do czynności prawnych (po ukończeniu 13 lat) może zawierać umowy za zgodą lub po uzyskaniu potwierdzenia od opiekuna prawnego. Oznacza to, że 13-latek może kupić np. drogi sprzęt elektroniczny za zgodą opiekuna prawnego. Gdyby takiej zgody nie było w momencie zakupu, to ważność umowy zależy od potwierdzenia przez opiekuna prawnego. 

Od strony praktycznej: jeśli 13-latek zakupi samodzielnie drogi sprzęt elektroniczny, to prawny opiekun może domagać się zwrotu, powołując się na brak swojej zgody na taki zakup.

Art. 20 KC stanowi, że „Osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego zawierać umowy należące do umów powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego”.

W praktyce 13 latek posiada taką samą możliwość dokonywania drobnych, codziennych zakupów w normalnej cenie jak młodszy nabywca.

Pewna różnica dotyczy kupna np. drogiej elektroniki. Jeśli takiego zakupu chciałby dokonać nabywca przed ukończeniem 13 lat, to sprzedawca zgodnie z prawem powinien odmówić, gdyż taka czynność jest w świetle prawa nieważna. Taki sam zakup dokonany przez nabywcę, który ukończył 13 lat może być zwrócony jeśli zażąda tego opiekun prawny.

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Prawo
Świadczenie 800+ w 2027 roku. Czy będzie trzeba składać wniosek?

Trwają prace nad nowelizacją ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci. Kluczowa zmiana zakłada wprowadzenie mechanizmu automatycznego ustalania prawa do świadczenia 800+ na kolejny okres. Jeśli planowane zmiany wejdą w życie, to rodzice nie będą musieli co roku wnioskować o świadczenie wychowawcze.

Asystencja osobista osoby z niepełnosprawnością – na czym polega i jakie daje możliwości?

Asystencja osobista osób z niepełnosprawnościami stanowi ważny element wsparcia w codziennym funkcjonowaniu. Jej głównym celem jest zwiększenie samodzielności, niezależności oraz możliwości aktywnego uczestniczenia w życiu społecznym. Dzięki pomocy asystenta osoby z niepełnosprawnościami mogą łatwiej realizować własne potrzeby, plany i cele.

Jak obliczyć i wypłacić dodatkowe wynagrodzenie roczne za 2026 rok?

Dodatkowe wynagrodzenie roczne jest świadczeniem należnym niektórym pracownikom sfery budżetowej. Wysokość trzynastki wynosi 8,5 proc. sumy wynagrodzenia za pracę otrzymanego przez pracownika w ciągu roku kalendarzowego. W jakim terminie pracodawca powinien wypłacić trzynastkę należną za 2026 rok?

Medycyna pracy: czy są ważne badania pracownika w innej przychodni niż wskazał szef? Czy każdy pracodawca musi zawrzeć umowę na świadczenie usług medycyny pracy?

Badania profilaktyczne pracowników należą do podstawowych obowiązków pracodawcy, jednak praktyka pokazuje, że wiele wątpliwości budzą zasady współpracy z jednostkami medycyny pracy. Szczególnie często pojawiają się pytania o skutki przeprowadzenia badań w placówce, z którą pracodawca nie zawarł umowy na świadczenie takich usług. Choć problem może wydawać się wyłącznie formalny, w określonych sytuacjach może mieć istotne znaczenie z perspektywy bezpieczeństwa prawnego pracodawcy.

REKLAMA

Młodzi Polacy mają już dość? Sondaż dla „DGP” ujawnia, co spędza im sen z powiek. Wyniki mogą zaskoczyć

Wielu Polaków uważa, że narastająca frustracja wchodzącego w dorosłość pokolenia może wkrótce doprowadzić do masowych protestów społecznych. Najnowsze badanie SW Research dla „Dziennika Gazety Prawnej” obnaża głębokie podziały pokoleniowe w ocenie sytuacji. Podczas gdy starsi Polacy zachowują spokój, w najmłodszych grupach wiekowych aż kipi od emocji. Politolog wskazuje na konkretną kumulację problemów, która dotyka młodych na starcie.

Środki z subkonta ZUS i OFE mogą być dziedziczone. Jak wypłacić te pieniądze po śmierci członka rodziny? ZUS odpowiada na najczęstsze pytania

Zakład Ubezpieczeń Społecznych informuje, że nawet jeśli od śmierci bliskiej osoby minęło kilka czy kilkanaście lat, nadal można ubiegać się o środki zgromadzone na jej subkoncie w ZUS i w OFE. Roszczenie o ich wypłatę nie ulega przedawnieniu. Nie w każdym jednak przypadku środki te podlegają dziedziczeniu. Znaczenie ma to, czy zmarły miał subkonto w ZUS, czy należał do OFE, a przede wszystkim, czy miał już przyznaną emeryturę docelową i jak długo ją pobierał. Od członkostwa w OFE zależy również, gdzie należy rozpocząć formalności – w ZUS czy w otwartym funduszu emerytalnym. Publikujemy wyjaśnienia ZUS w tej kwestii i odpowiedzi na najczęstsze pytania.

Jak znaleźć punkt schronienia? Pomoże aplikacja w telefonie

Aplikacja „Gdzie się ukryć PL” pomoże szybko znaleźć najbliższy taki punkt schronienia i poprowadzi do niego - również bez dostępu do internetu. To bezpłatne narzędzie zawiera ponad 88 tys. punktów schronienia dla 24 mln osób. Aplikację na telefony z systemem Android i iOS można pobrać w sklepach App Store i Google Play, można też korzystać z niej przez stronę internetową gdziesieukryc.pl.

Rodzaj pracy jest istotnym postanowieniem umowy o pracę. Co to oznacza w praktyce?

Czy pracodawca może w ramach polecenie służbowego polecić pracownikowi wykonywanie pracy innego rodzaju niż wskazana w łączącej go z nim umowie? Ta kwestia w praktyce budzi wiele wątpliwości. Tymczasem przepisy są w tym zakresie jasne.

REKLAMA

Kiedy pracodawca może sam wprowadzić zmiany w stosunku pracy, a kiedy musi złożyć wypowiedzenie zmieniające?

Jak zmienić warunki pracy i płacy, jeśli pracownik odmawia zawarcia w tym zakresie porozumienia? Dla postępowania pracodawcy kluczowe jest to czy mowa o istotnych warunkach umowy. Jednak jak prawidłowo je identyfikować?

Prezydenta nie powinna chronić służba podległa rządowi. Czas na Gwardię Prezydencką

Nocne wydarzenia w Trybunale Konstytucyjnym stawiają pytanie o bezpieczeństwo głowy państwa. Uważamy, że Prezydenta RP powinna chronić uzbrojona formacja, która nie będzie miała problemu z rozstrzygnięciem czy podlega prezydentowi czy ministrowi. Bezpieczeństwo prezydenta nie powinno zależeć od politycznych relacji z premierem - piszą adwokaci Grzegorz Prigan i Karol Pachnik.

Zapisz się na newsletter
Najlepsze artykuły, najpoczytniejsze tematy, zmiany w prawie i porady. Skoncentrowana dawka wiadomości z różnych kategorii: prawo, księgowość, kadry, biznes, nieruchomości, pieniądze, edukacja. Zapisz się na nasz newsletter i bądź zawsze na czasie.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

REKLAMA