| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Infor.pl > Prawo > Praca > Praca > Bezpieczeństwo pracy > Posiłki i napoje profilaktyczne dla pracowników – nowe sposoby zapewnienia prawa?

Posiłki i napoje profilaktyczne dla pracowników – nowe sposoby zapewnienia prawa?

Posiłki i napoje profilaktyczne zgodnie z przepisami BHP należą się pracownikom wykonującym pracę w szczególnie uciążliwych warunkach. Powstał projekt rozporządzenia wprowadzający nowe sposoby zapewniania przez pracodawcę tego prawa. Pracodawca będzie mógł korzystać z takich usług jak catering.

Posiłki i napoje profilaktyczne – obowiązek pracodawcy

Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej dnia 5 marca 2019 r. opracował projekt rozporządzenia Rady Ministrów zmieniającego rozporządzenie w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów​. Rozporządzenie w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów jest to akt prawny wydany na podstawie upoważnienia zawartego w art. 232 Kodeksu pracy (dział X - Bezpieczeństwo i higiena pracy, rozdział VI - Profilaktyczna ochrona zdrowia).

W świetle art. 232 Kodeksu pracy pracodawca, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych, ma obowiązek zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych odpowiednie posiłki i napoje. Posiłki i napoje przyznaje się pracownikom nieodpłatnie. Rada Ministrów określa w drodze rozporządzenia rodzaje tych posiłków i napojów oraz wymagania, jakie powinny spełniać oraz przypadki i warunki ich wydawania.

Wskazany obowiązek wyraża się w tym, że pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie posiłki w formie jednego dania gorącego oraz napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy (§ 1 rozporządzenia).

Polecamy: Kodeks pracy 2019. Praktyczny komentarz z przykładami + PDF.

Zmiana w sposobie zapewnienia posiłków profilaktycznych

Zmiana rozporządzenia miałaby polegać na nadaniu nowego brzmienia § 2 ust. 2 omawianego rozporządzenia:

2. Pracodawca zapewnia pracownikowi posiłek w czasie pracy w sposób inny niż wydawanie jednego dania gorącego, jeżeli ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych nie ma możliwości wydawania go pracownikowi w tej formie. Szczegółowe warunki zapewnienia takich posiłków ustala pracodawca zgodnie z § 5.” .

Aktualne brzmienie § 2  rozporządzenia (na dzień 7 maja 2019 r.):

§ 2 ust. 1 Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.

2. Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy:

1) korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych,

2) przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.

Zmiana sposobu zapewnienia pracownikowi posiłków i napojów profilaktycznych wynika z faktu upływu czasu, co wpłynęło na rozszerzenie możliwości zagwarantowania tego prawa. W 1996 r., kiedy powstało rozporządzenie w sprawie posiłków i napojów profilaktycznych, były inne realia i nie korzystano np. z powszechnego dziś cateringu. Zgodnie z obecnym stanem prawnym jeśli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może skorzystać tylko z dwóch enumeratywnie wskazanych sposobów: zapewnienie w czasie pracy korzystania z takich posiłków w punktach gastronomicznych lub przyrządzania posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów. Nie przewidziano więc możliwości zapewnienia pracownikowi np. przywołanego już cateringu. Zgodnie z uzasadnieniem do projektu zastosowanie przez pracodawcę nowego sposobu zapewnienia posiłków profilaktycznych będzie wymagało konsultacji z przedstawicielami pracowników lub związkami zawodowymi.

§ 2 ust. 1 rozporządzenia nie ulega zmianie. Skład wartości odżywczych i energetycznych posiłku pozostaje bez zmian.

Obecnie trwają jeszcze prace nad projektem.

Podstawa prawna:

Projekt rozporządzenia Rady Ministrów zmieniającego rozporządzenie w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów

Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dziennik Ustaw rok 1996 nr 60 poz. 279)

Ustawa z dnia 26 czerwca 1974r. – Kodeks pracy (Dz.U. z 2018 r. poz. 917, z późn. zm.)

Czytaj także

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Artykuł Partnerski

Eksperci portalu infor.pl

Finelog

Finelog sprawia, że logistyka przestaje ograniczać Twój biznes. Tam, gdzie większość ludzi widzi tylko problemy, my widzimy wyzwania i, co jeszcze ważniejsze, rozwiązania.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »