Jak rozliczyć obiadokolację w ramach podróży służbowej?
REKLAMA
REKLAMA
Jeżeli podróż trwała nie dłużej niż 12 godzin, dieta nie przysługuje, jeśli natomiast delegacja trwała powyżej 12 godzin, pracownik powinien otrzymać 15 zł.
REKLAMA
Dieta z tytułu delegacji na terenie kraju przeznaczona jest na pokrycie jedynie zwiększonych, a nie pełnych kosztów wyżywienia w czasie wyjazdu. Nie przypisano jej zatem do zapewnienia całkowitego wyżywienia. Należność z tytułu diet oblicza się za czas od rozpoczęcia podróży krajowej (wyjazdu) do powrotu (przyjazdu) po wykonaniu zadania służbowego w sposób wskazany w rozporządzeniu w sprawie podróży służbowych.
Zobacz serwis: Podróże służbowe
Od 1 marca 2013 r. dieta wynosi 30 zł. Należności z tytułu diet przysługują pracownikowi w następującej wysokości:
- jeśli delegacja trwa nie dłużej niż dobę:
- od 8 do 12 godzin - 1/2 diety (15 zł),
- powyżej 12 godzin - dieta w pełnej wysokości (30 zł);
- jeśli delegacja trwa dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepełną, ale rozpoczętą dobę:
- do 8 godzin - 1/2 diety (15 zł),
- ponad 8 godzin - dieta w pełnej wysokości (30 zł)
- § 7 ust. 2 rozporządzenia w sprawie podróży służbowych.
Kwotę diety za czas podróży służbowej na terenie kraju zmniejsza się o koszt otrzymanego w podróży bezpłatnego wyżywienia, przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio:
- śniadanie - 25% diety;
- obiad - 50% diety;
- kolacja - 25% diety.
Kwoty zmniejszenia wyrażone w procentach należy odnieść do pełnej kwoty diety, a nie jej części uzależnionej od czasu spędzonego w podróży służbowej. Wskazuje na to § 7 ust. 4 rozporządzenia w sprawie podróży służbowych, w którym określono, że „kwotę diety, o której mowa w ust. 1, zmniejsza się o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia". W ust. 1 tego paragrafu określona jest zaś pełna kwota diety w wysokości 30 zł.
Nie można więc odnosić procentowych pomniejszeń do należnych pracownikowi cząstek diety ze względu na czas przebywania w podróży służbowej.
Obiadokolacja jest jednym posiłkiem, a zatem nie ma możliwości obniżenia diety w związku z tym o 75% (obiad + kolacja). Ważne jest jednak to, jak ten posiłek zakwalifikujemy - jako obiad (50% obniżenie diety) czy jako kolację (25% obniżenie diety).
Zobacz serwis: Prawa pracownika
Obiadokolacją określa się „posiłek o charakterze obiadu spożywany w porze kolacji", „obiad spożywany w porze kolacji", „późny obiad". Takie rozumienie tego określenia wskazywane słownikowo prowadzi do wniosku, że należy przyjąć do rozliczenia tego posiłku zapewnionego w trakcie delegacji obniżenie diety o 50%, a zatem o 15 zł.
Przykładowo, jeżeli delegacja trwała 13 godzin, to przy zapewnieniu pracownikowi obiadokolacji powinno mu zostać wypłacone 15 zł (30 zł pomniejszone o 50% z 30 zł). Jeżeli zaś pracownik był w delegacji do 12 godzin (np. 9 godzin), to zapewnienie takiego posiłku powodowałoby brak prawa do diety (30 zł * 50% pomniejszone o 50% z 30 zł).
Podstawa prawna:
• § 7 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej - Dz.U. z 2013 r., poz. 167
REKLAMA
REKLAMA
- Czytaj artykuły
- Rozwiązuj testy
- Zdobądź certyfikat