| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Infor.pl > Prawo > Praca > Praca > Bezpieczeństwo pracy > Woda dla pracownika – kiedy pracownik ma prawo jej żądać?

Woda dla pracownika – kiedy pracownik ma prawo jej żądać?

W przypadku wysokich temperatur każdy powinien spożywać zwiększoną ilość wody. Czy pracodawca powinien zapewnić pracownikom wodę? Kiedy pracownik może żądać bezpłatnych napojów?

Napoje dla pracowników

W upalne dni wzmaga się pragnienie, eksperci zalecają picie zwiększonej ilości wody. Czy w miejscu zatrudnienia istnieje obowiązek zapewnienia napojów dla pracowników?

Napoje tak, ale tylko dla niektórych kategorii pracowników

Kwestie te rozstrzygają przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy zawarte w kodeksie pracy oraz szczegółowo w rozporządzeniu w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Obowiązkiem pracodawcy jest zapewnieniem napojów pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych. Akt wykonawczy uszczegóławia w jakich sytuacjach pracownicy są uprawnieni do otrzymania napojów – chodzi o pracę w mikroklimacie gorącym, gdy występują wysokie temperatury na wolnym powietrzu, czy też przy wykonywaniu pracy przy określonym wysiłku. Przepisy nie precyzują jakiego rodzaju napoje powinien dostarczyć pracodawca, poza pracą w warunkach gorącego klimatu. Jest wtedy mowa o napojach wzbogaconych w sole mineralne i witaminy. Napoje powinny być zapewnione w odpowiedniej ilości, przez cały czas trwania pracy.

Dla kogo napoje?

Zapisy rozporządzania szczegółowo precyzują, kiedy pracodawca musi zapewnić pracownikom napoje:

  1. w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC,
  2. w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
  3. przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC lub powyżej 25oC,
  4. przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
  5. na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC.

Polecamy: Twój urlop. To Ci się należy! - Kolekcja Poznaj swoje prawa! Nr 1

Jeśli pracownik nie wykonuje pracy w/w warunkach uciążliwych, jeśli odmienne regulacje nie istnieją u pracodawcy, nie może domagać się zapewnienia napojów od pracodawcy.

Wykaz stanowisk

Wykaz stanowisk pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać napoje, powinien zostać ustalony przez pracodawcę z zakładowymi organizacjami związkowymi, a w przypadku braku organizacji związkowej - po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników. Powyższe kwestie powinny zostać zamieszczone w regulaminie pracy lub w przypadku jego braku w obwieszczeniu pracodawcy.

Podstawa prawna:

Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dziennik Ustaw rok 2019 poz. 1040)

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dziennik Ustaw rok 1996 nr 60 poz. 279)

Czytaj także

Narzędzia

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Patrycja Majzner

Ekspert z zakresu rachunkowości i podatków

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »