reklama
| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Infor.pl > Prawo > Konsument i umowy > Prawa konsumenta > Prawa pacjenta > Jak kontrolować cukrzycę w czasie pandemii COVID-19?

Jak kontrolować cukrzycę w czasie pandemii COVID-19?

Osoby, które mają stan przedcukrzycowy lub już stwierdzoną cukrzycę, powinny przyjąć dwa proste nawyki, które pozwolą na zwiększenie komfortu życia i skuteczną walkę z chorobą. Bez problemów można je wprowadzić do rutyny codziennego życia. Co ważne, nabierają mocy w czasie pandemii COVID-19 – choroby, która jest szczególnie niebezpieczna dla osób z niekontrolowaną cukrzycą.

Cukrzyca to taka choroba, w której same leki nie wystarczą, by nie dopuścić do jej rozwoju, a w razie jej wystąpienia – by trzymać ją w bezpiecznych karbach. Konieczne jest przemodelowanie całego stylu życia – a zatem zadbanie o dietę i aktywność fizyczną. I lekarze, i pacjenci są świadomi, że wymaga to olbrzymiego wysiłku i motywacji. Można jednak zacząć od dwóch bardzo prostych działań, która w większości przypadków szybko pozwolą zauważyć poprawę, a być może zmotywują do kolejnych zmian.

Obfite śniadanie ZAWSZE o tej samej porze

Jeśli jednego dnia zjadasz śniadanie o 7-ej, a następnego blisko południa, zagrożony cukrzycą metabolizm wariuje. W portalu „Termedia” przeznaczonym dla profesjonalistów medycznych  dr hab. Marianna Bąk z Katedry i Kliniki Medycyny Rodzinnej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wyjaśnia, że „takie postępowanie całkowicie zmienia metabolizm tkanek, które są odpowiedzialne za hiperglikemię”. W efekcie prowadzi do jej podwyższenia.

Nie masz cukrzycy? Lepiej sprawdź!

Druga zasada dotycząca śniadania to to, że musi być obfite w białko. Lżejszy posiłek lepiej zostawić na późne popołudnie lub wczesny wieczór.

Lekarka tak to wyjaśnia: „Wysokoenergetyczne śniadanie to o 20 proc. niższe glikemie w ciągu dnia. Pierwszy posiłek powinien być zjedzony przed godz. 8. Jeżeli jest późny, wątroba wspomaga organizm, produkując glukozę. Chory ma wtedy na czczo wyższą glikemię. Każdego dnia śniadanie powinno być o tej samej porze. Udowodniono, że jeżeli tylko w weekendy jest ono zjadane zbyt późno, to przez kolejne trzy dni glikemie są znacznie wyższe. Jest jeszcze jedna konsekwencja nieregularnych posiłków. Osoby, które nie mają w zwyczaju jeść śniadanie o tej samej porze, zwiększają masę ciała”.

Po każdym posiłku zarezerwuj dodatkowe 10 minut

Drugi prosty nawyk to aktywność fizyczna. Nie trzeba w tym celu wymyślać jakiegoś sportu. Jak wyjaśnia specjalistka, wystarczy zarezerwować 10 minut na spacer po każdym posiłku. Warto pamiętać, że nawet niewielki wysiłek obniża glikemię, a w przypadku osób ze stanem przedcukrzycowym oddala rozwój tej choroby, a nawet powstrzymuje jej wystąpienie.

Istotna jest regularność, a zatem wyrobienie sobie nawyku. Jak podaje dr hab. Bąk, 10 minut spaceru dziarskim krokiem po każdym posiłku obniża niemal o 30 proc. dobową glikemię.

jw, zdrowie.pap.pl

reklama

Przydatne formularze online

Czytaj także

Narzędzia

reklama
reklama

POLECANE

reklama

KORONAWIRUS TWOJE PRAWA

reklama

Ostatnio na forum

reklama
reklama

Eksperci portalu infor.pl

Beata Kielar-Tammert

Radca prawny wpisany na Listę Radców Prawnych przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych we Wrocławiu. Właścicielka Kancelarii Prawnej www.bktkancelaria.pl, autorka wielu artykułów o tematyce prawniczej publikowanych w czasopismach, na blogu oraz w mediach społecznościowych, specjalizująca się w prawie Unii Europejskiej, prawie gospodarczym i prawach cudzoziemców.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
reklama
reklama
reklama