| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | IDEORIA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Infor.pl > Prawo > Tematy > RODO

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

RODO a kościoły i związki wyznaniowe

Aktualizacja: 14.02.2019

W jakim zakresie kościoły i związki wyznaniowe powinny stosować RODO? Prezes UODO przypomina, iż członkowie kościołów lub związków wyznaniowych powinni być informowani o swoich prawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych. »

Nieuczciwy telemarketing - UODO zapowiada kary

Aktualizacja: 04.02.2019

UODO w walce z uporczywym i niechcianym telemarketingiem chce zacieśnić współpracę z UKE i UOKiK. Maksymalna wysokość kary nałożonej przez Prezesa UODO może sięgać 20 mln euro. »

Skarga Fundacji Panoptykon na działalność Google’a

Aktualizacja: 30.01.2019

Skargę na działalność Google’a i IAB Europe złożyła Fundacja Panoptykon. Fundacja chce m.in. umożliwienia użytkownikom wglądu do swoich cyfrowych profili. »

RODO w rekrutacji – dane kandydata do pracy, zgoda na ich przetwarzanie, prawo do bycia zapomnianym

Aktualizacja: 28.01.2019

Co kandydat do pracy powinien wiedzieć o RODO w rekrutacji? O jakie dane może pytać pracodawca? Jak wyrazić zgodę na przetwarzanie danych w procesie rekrutacji? Jak długo firma może przechowywać dane kandydata do pracy? Jak skorzystać z prawa do bycia zapomnianym? »

Oświadczenia na Facebooku nie są wiążące dla administratorów

Aktualizacja: 25.01.2019

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych podkreśla, iż Facebook nie musi respektować oświadczeń na naszych profilach. Jakie zatem prawa użytkownikom portalu daje RODO? »

Prezes UODO zapowiada kary za naruszenie przepisów RODO

Aktualizacja: 24.01.2019

Urząd Ochrony Danych osobowych otrzymał już ponad 3 tysiące skarg, dotyczących nieprawidłowego przetwarzania danych osobowych. Za niestosowanie się do nowych przepisów RODO grożą wysokie kary. »

System ochrony danych osobowych po wprowadzeniu reformy - 13. Dzień Ochrony Danych Osobowych

Aktualizacja: 21.01.2019

„System ochrony danych osobowych po wprowadzeniu reformy” to temat przewodni tegorocznych obchodów 13. Dnia Ochrony Danych Osobowych. W roku 2019 już po raz trzynasty 28 stycznia będziemy świętować Dzień Ochrony Danych Osobowych. Został on ustanowiony przez Komitet Ministrów Rady Europy dla upamiętnienia rocznicy otwarcia do podpisu Konwencji 108 Rady Europy – najstarszego aktu prawnego o zasięgu międzynarodowym, który kompleksowo reguluje zagadnienia związane z ochroną danych osobowych. »

Dane osobowe po zakończeniu kampanii wyborczej

Aktualizacja: 07.01.2019

W jaki sposób komitety wyborcze powinny postępować z danymi osobowymi po zakończeniu kampanii wyborczej? Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych przypomina o wynikających z RODO obowiązkach administratorów związanych z retencją danych. »

Monitoring zgodny z RODO

Aktualizacja: 04.01.2019

RODO i przepisom, które zostały wprowadzone w związku z rozpoczęciem jego obowiązywania, zawdzięczamy jednoznaczne odpowiedzi na kilka ważnych pytań o granice dopuszczalności monitoringu i prawa osób nagrywanych. Instytucje publiczne mogą instalować kamery tylko w ograniczonej liczbie przypadków, wprost wskazanych w ustawie. Podmioty prywatne - wyłącznie w sytuacjach, w których inne (mniej inwazyjne) środki działania nie pomogą osiągnąć założonego celu. »

Jakie obowiązki IOD można wpisać w umowie?

Aktualizacja: 03.01.2019

Inspektor ochrony danych to osoba pełniąca rolę doradczą oraz nadzorczą. Jeżeli będzie zbyt mocno zaangażowana w same procesy przetwarzania, nie będzie w stanie skutecznie wspierać administratora danych. Jaki powinien być zakres obowiązków IOD w umowie? »

Zakupy a RODO

Aktualizacja: 30.11.2018

Jak RODO chroni nasze dane osobowe podczas zakupów? Kiedy musimy wyrazić zgodę na wykorzystanie danych? Czy prawo do bycia zapomnianym działa w każdej sytuacji? Przeczytaj, aby nie dać się nabrać. »

RODO: informowanie o wycieku i innych naruszeniach ochrony danych osobowych

Aktualizacja: 28.11.2018

Przed RODO przepisy nie regulowały zasad powiadamiania osób, których dane dotyczą o wycieku (lub innym groźnym zdarzeniu) jej danych. Obecnie jeżeli zostanie naruszona ochrona danych, w wyniku której istnieje duże ryzyko dla praw i wolności osób, których dane dotyczą, to administrator ma obowiązek dokonać zawiadomienia tych osób (art. 34 RODO). »

10 rad, jak korzystać z RODO w praktyce

Aktualizacja: 23.11.2018

Urząd Ochrony Danych Osobowych przygotował 10 wskazówek, dotyczących tego, jak korzystać z praw, które gwarantuje nam RODO. 25 listopada 2018 r. minie pół roku stosowania ogólnego rozporządzenia o ochronie danych. Zestawienie powstało w oparciu o doświadczenia z tego okresu. »

Jakich danych osobowych można żądać od kandydata do pracy?

Aktualizacja: 29.01.2019

Potencjalny pracodawca może żądać od kandydata do pracy w toku rekrutacji tylko takich danych, które są niezbędne do realizacji celów zatrudnienia. Jakich danych osobowych kandydata do pracy można wymagać zgodnie z Kodeksem pracy i RODO? »

Ochrona danych osobowych kandydata do pracy w świetle RODO

Aktualizacja: 29.01.2019

Wraz z wejściem w życie przepisów Ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych (RODO) zmieniły się niektóre zasady dotyczące przetwarzania danych osób starających się o pracę oraz osób już zatrudnionych. Jakich danych pracodawca nie może żądać od kandydata do pracy? »

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

E-sprawozdania

Eksperci portalu infor.pl

Urszula Wójcik

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »