| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Infor.pl > Prawo > Tematy > RODO

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

Odbiór dziecka z przedszkola a RODO

Aktualizacja: 12.10.2018

Wychowawca powinien mieć pewność, że osoba odbierająca dziecko jest upoważniona przez jego prawnych opiekunów. Jednak na fali RODO-paniki, która wybuchła na początku roku szkolnego, wiele przedszkoli i szkół staje na głowie, by zdobyć papierową podkładkę na wszystkie dane osobowe, które przetwarzają. Czy słusznie? »

Wybory samorządowe 2018: dane osobowe zgodnie z RODO

Aktualizacja: 08.10.2018

W czasie wyborów samorządowych w 2018 r. dochodzi do przetwarzania zarówno zwykłych, jak i szczególnych kategorii danych osobowych. Jak chronić dane osobowe zgodnie z RODO? »

Dane osobowe dłużnika w świetle RODO

Aktualizacja: 26.09.2018

Jaki wpływ na przetwarzanie danych osobowych dłużnika mają przepisy RODO? Jakie dane może przetwarzać wierzyciel? »

Zgoda na publikację wizerunku a RODO

Aktualizacja: 19.09.2018

Jak powinna wyglądać zgoda na publikację wizerunku na stronie www, Facebooku, Instagramie, YouTubie? Czy forma nagrania jest tu prawidłowa? »

Prawo do usunięcia danych osobowych według RODO

Aktualizacja: 03.08.2018

Jak skorzystać z prawa do usunięcia danych osobowych, jakie daje nam RODO? Kiedy administrator może odmówić usunięcia danych? »

Firmy prowadzące fanpage na Facebooku podlegają przepisom RODO

Aktualizacja: 29.06.2018

Facebook jest administratorem danych osobowych użytkowników portalu społecznościowego. Na poziomie UE za przetwarzanie danych zbieranych za pomocą tzw. plików cookies współodpowiedzialni są także administratorzy fanpage. Takie stanowisko zajął Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE). Co to oznacza w praktyce? »

Jak chronić dane osobowe na urlopie?

Aktualizacja: 22.06.2018

Warto pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu naszych danych osobowych, niezależnie od tego gdzie wyjeżdżamy na urlop. Jak chronić dane osobowe w hotelu czy na profilu społecznościowym? Jakie uprawnienia daje nam w tym zakresie RODO? »

Pozew o ochronę danych osobowych (wzór)

Aktualizacja: 12.06.2018

Podstawowa opłata dla pozwu o ochronę danych osobowych wynosi 600 zł. Jeśli dodatkowo wnosisz o odszkodowanie, wysokość opłaty będzie uzależniona od wysokości dochodzonej kwoty. Skonsultuj nasz wzór z prawnikiem (zwłaszcza jeśli domagasz się odszkodowania). »

Skarga na niezgodne z prawem przetwarzanie danych osobowych (wzór)

Aktualizacja: 12.06.2018

Skarga do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO) powinna dotyczyć naruszenia przepisów RODO (np. braku informacji o tym, jakie dane są przetwarzane, albo tego, że ktoś przetwarza nasze dane bez podstawy prawnej). Wnosząc ją, nie musimy wykazywać ani krzywdy, ani szkody z tym związanej. »

Żądanie usunięcia danych (wzór)

Aktualizacja: 12.06.2018

Zażądaj usunięcia danych, np. gdy uważasz, że ich przetwarzanie jest niezgodne z prawem albo gdy dane nie są już niezbędne do celów, w których zostały zebrane. Jeśli administrator znajdzie podstawę, żeby dane nadal przetwarzać (np. ustali, że jest to niezbędne do realizacji umowy albo wymaga tego od niego obowiązujące prawo), będzie mógł odmówić. »

Cofnięcie zgody na przetwarzanie danych osobowych (wzór)

Aktualizacja: 11.06.2018

Jeśli wiemy, że firma lub instytucja wykorzystuje nasze dane na podstawie udzielonej w przeszłości zgody, to zawsze możemy ją wycofać. Zgodnie z RODO wycofanie zgody powinno być równie proste jak jej udzielenie. »

Sprzeciw wobec marketingu bezpośredniego (wzór)

Aktualizacja: 11.06.2018

Typową sytuacją, w której możemy zgłosić sprzeciw, jest przetwarzanie naszych danych w celach marketingowych. Za tym celem mogą się kryć rozmaite praktyki o różnym stopniu ingerencji w prywatność: od okazjonalnej wysyłki reklamowego mailingu na nasz adres, przez zbieranie okruchów naszych danych z różnych źródeł i tworzenie spójnego profilu, po monitorowanie naszej lokalizacji i analizowanie historii transakcji. »

Wniosek o udostępnienie danych w formacie umożliwiającym przeniesienie (wzór)

Aktualizacja: 08.06.2018

Wniosek o udostępnienie danych w formacie umożliwiającym przeniesienie można wysłać administratorowi mailem, tradycyjnym listem albo za pomocą formularza kontaktowego, znajdującego się na stronie danej firmy. Dzięki otrzymaniu kopii danych w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie, dane mogą być od razu przekazane do bazy innej firmy (możliwość ta nie dotyczy organów publicznych). »

Wniosek o udostępnienie kopii danych (wzór)

Aktualizacja: 07.06.2018

W miarę możliwości, administrator powinien udostępnić bezpieczny system, w którym (po zalogowaniu) każdy może sam przeglądać, weryfikować i – w razie potrzeby – pobierać swoje dane. W braku takiego ułatwienia, nadal możemy zrealizować swoje prawa za pomocą prostych wniosków, m.in. wniosku o udostępnienie kopii danych. »

Oświadczenie pracownika o zachowaniu w tajemnicy danych osobowych – WZÓR

Aktualizacja: 07.06.2018

RODO zaczęło obowiązywać od 25 maja 2018 r. a w raz z nim nowe przepisy dotyczące ochrony danych osobowych. Jak powinno wyglądać oświadczenie pracownika o zachowaniu w tajemnicy danych osobowych? »

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

RODO 2018

Eksperci portalu infor.pl

Dawid Tomaszewski

Aplikant radcowski

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »