| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Infor.pl > Prawo > Tematy > RODO

Temat: RODO

Poniżej prezentujemy wszystkie istotne informacje dotyczące tematu RODO. Przejrzyj nasze archiwum dotyczące RODO.

Pytania podczas rekrutacji pracownika

Aktualizacja: 17.10.2019

Niezależnie od danych osobowych przekazanych przez osoby ubiegające się o zatrudnienie, w procesie rekrutacji zarówno pracodawca, jak i osoba ubiegająca się o zatrudnienie mają prawo zadawać pytania i oczekiwać na nie odpowiedzi. Nie wszystko bowiem wynika z zakresu przedstawionych danych osobowych oraz z treści ogłoszenia rekrutacyjnego. »

UODO krytycznie o aplikacji mobilnej do rozliczeń przewozów

Aktualizacja: 21.10.2019

Prezes UODO przypomina, iż aplikacje mobilne muszą uwzględniać ochronę danych. Aplikacja mobilna do rozliczania przejazdów, która znalazła się w projekcie Ministerstwa Cyfryzacji budzi obawy urzędu. »

RODO a wykreślenie z rejestru dłużników

Aktualizacja: 21.10.2019

Ochrona danych osobowych wynikając a z przepisów RODO nie powoduje wykreślenia z rejestru dłużników. Zgoda dłużnika na przetwarzanie danych osobowych nie jest potrzebna. »

Żądanie organu egzekucyjnego podania danych dłużnika a RODO

Aktualizacja: 30.09.2019

Organ egzekucyjny może żądać m.in. od podmiotu zatrudniającego dłużnika (jako od innej instytucji określonej w art. 761 § 1 pkt 13 Kodeksu postępowania cywilnego) wyjaśnień i informacji dotyczących stanu majątkowego dłużnika lub umożliwiających identyfikację składników jego majątku oraz danych adresowych, ale tylko w zakresie niezbędnym do zapewnienia prawidłowego toku postępowania. »

Prawo do bycia zapomnianym nie obejmuje wszystkich wersji językowych wyszukiwarki Google - wyrok TSUE

Aktualizacja: 27.09.2019

W wyroku z 24 września 2019 r. w sprawie C-507/17 Google LLC/CNIL Trybunał Sprawiedliwości UE stwierdził, że operator wyszukiwarki internetowej nie jest zobowiązany do usunięcia linków ze wszystkich wersji swej wyszukiwarki. Natomiast jest zobowiązany do usunięcia linków z wersji odpowiadających wszystkim państwom członkowskim UE oraz do zastosowania środków zniechęcających internautów do uzyskiwania, z terenu któregoś z państw członkowskich, dostępu do spornych linków zamieszczonych w funkcjonujących poza Unią wersjach tej wyszukiwarki. Wyrok przedstawia dr Dominik Lubasz. »

PPK a RODO - obowiązki pracodawcy

Aktualizacja: 25.09.2019

Czy pracownicy powinni wyrazić zgodę na przetwarzanie ich danych w związku z PPK? Jakie obowiązki pod kątem RODO mają pracodawcy w związku z wdrożeniem Pracowniczych Planów Kapitałowych? »

Zgoda rodziców na publikację wizerunku dziecka

Aktualizacja: 30.09.2019

"Nikt nie ma prawa wymuszać na rodzicach wyrażenia zgody na rozpowszechnianie wizerunku ich dzieci. Zgoda musi być dobrowolna, wyraźna i świadoma. Zawarcie zaś klauzuli o zgodzie na rozpowszechnianie wizerunku dziecka w umowie może być uznane za klauzulę niedozwoloną. Skutek w tym zakresie reguluje art. 3851 kodeksu cywilnego" –podkreśla Adam Sanocki, rzecznik prasowy UODO. »

Sztuczna inteligencja wymusi zmiany prawa

Aktualizacja: 05.09.2019

Wzrasta popularność produktów i usług wykorzystujących modele i narzędzia sztucznej inteligencji. Jednocześnie w wielu krajach, w tym w Polsce, przepisy nie są w pełni dostosowane do postępu technologicznego. »

Kary za naruszenie przepisów RODO

Aktualizacja: 21.08.2019

Kary za naruszenie przepisów RODO można podzielić na pieniężne i niepieniężne. Jakie sankcje niepieniężne może zastosować Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych (PUODO)? Jakiej wysokości kary finansowe przewiduje się za naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych? »

Aktualizacja wzoru świadectwa pracy po zmianach przepisów w 2019 r.

Aktualizacja: 01.08.2019

W dniu 28 czerwca 2019 r. zostało ogłoszone rozporządzenie Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 czerwca 2019 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie świadectwa pracy, który zawiera aktualizację wzoru świadectwa pracy. Jakie dane po zmianach może gromadzić pracodawca do wystawienia świadectwa pracy? »

Naruszenie ochrony danych – zgłoszenie

Aktualizacja: 22.07.2019

Do naruszenia ochrony danych dochodzi, gdy są one przetwarzane niezgodnie z RODO, polityką bezpieczeństwa czy polityką ochrony danych osobowych administratora danych. Kto i komu zgłasza naruszenie? Czy każdy taki przypadek należy zgłosić do PUOD? Co powinno zawierać zgłoszenie? Jak je udokumentować? Kto i w jaki sposób zawiadamia osobę, której dane zostały naruszone? »

Nagrywanie prywatnych rozmów a RODO

Aktualizacja: 04.07.2019

Czy nagrywanie prywatnych rozmów podlega przepisom RODO? Kiedy należy poinformować drugą stronę o nagrywaniu rozmowy? »

Przetwarzanie danych osobowych z orzeczenia o stopniu niepełnosprawności przez pracodawcę po 4 maja 2019 r.

Aktualizacja: 02.07.2019

Na mocy ustawy wdrażającej RODO do Kodeksu pracy wprowadzono regulacje dotyczące przetwarzania danych osobowych osób ubiegających się o pracę oraz pracowników. Jak pracodawca po 4 maja 2019 r. powinien przetwarzać dane z orzeczenia o stopniu niepełnosprawności? »

RODO - zmiany w zakresie badań lekarskich od 4 maja 2019 r.

Aktualizacja: 19.06.2019

RODO wprowadza także zmiany w Kodeksie pracy w zakresie profilaktycznych badań lekarskich pracowników. Jakie zmiany weszły w życie 4 maja 2019 r.? »

Inspektor Ochrony Danych w sądach

Aktualizacja: 12.06.2019

Obowiązujące od 25 maja 2018 r. akty prawne regulujące kwestie związane z ochroną danych osobowych określają zasady wyznaczania, kompetencje i zadania oraz status inspektora ochrony danych (dalej jako IOD). Osoba wyznaczona do pełnienia tej roli ma szczególny obowiązek czuwania nad przestrzeganiem w organizacji przepisów o ochronie danych oraz udzielania zaleceń co do oceny skutków danych. W przypadkach wskazanych w poszczególnych aktach normatywnych określone podmioty są zobligowane do wyznaczenia IOD z uwagi na charakter wykonywanych zadań oraz zakres i rodzaj przetwarzanych danych. Wśród tych podmiotów wskazać należy na sądy, przy czym regulacje prawne związane z obowiązkiem wyznaczenia IOD i jego zadaniami rozproszone są w kilku aktach prawnych. »

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Artykuł Partnerski

Eksperci portalu infor.pl

Europejski Fundusz Leasingowy

Europejski Fundusz Leasingowy SA powstał w 1991 roku, jako jedna z pierwszych firm leasingowych w Polsce.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »