REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Boże Narodzenie 2023. Jedni wyjeżdżają na święta, inni zamawiają gotowe potrawy – tradycje zmieniają się na naszych oczach

Coraz więcej Polaków przyjmuje kupione gotowe potrawy lub zamówione jako catering jako coś normalnego na wigilijnym lub świątecznym stole
Pierniki na stoisku podczas jarmarku świątecznego we Wrocławiu
Konrad Żelazowski
dziennik.pl

REKLAMA

REKLAMA

Do niedawna firmy cateringowe czekały na Boże Narodzenie licząc przede wszystkim na duże zarobki z obsługi firmowych wigilii i gwiazdkowych przyjęć dla pracowników. Po pandemii, gdy spowszedniało zamawianie jedzenia do domu, rosną obroty branży gastronomicznej z obsługi prywatnych klientów. Zamawianie gotowych potraw na rodzinną Wigilię czy na świąteczny stół w czasie Bożego Narodzenia to już nie fanaberie leniwych czy zmęczonych gospodarzy niemal gotowych świątecznych kolacji, śniadań czy obiadów, ale coraz powszechniejsza praktyka.

Tradycja Bożego Narodzenia spędzanego wyłącznie w domach przy suto zastawionych stołach i biesiadowania przerywanego tylko Pasterką czy spacerem do rodziny by tam znów zasiąść przy stole powoli przechodzi do historii i staje się stereotypem polskich tradycji bożenarodzeniowych. Teraz coraz więcej rodzin wykorzystuje okres Bożego Narodzenia i Nowego Roku na rodzinne wyjazdy – chcąc odpocząć a nie najpierw tracąc czas i siła na przygotowania, by potem pod presją obyczaju obciążać żołądki i wątrobę.
Coraz więcej tych, którzy na Boże Narodzenie zostają w domach także mocno ogranicza tradycyjne przygotowania, zamawiając gotowe potrawy, ciasta czy wyroby garmażeryjne, które ułatwią przygotowanie tradycyjnej wieczerzy wigilijnej nawet tylko dla domowników lub świąteczny obiad dla szerszego grona konsumentów.

REKLAMA

REKLAMA

Świąteczny catering zamiast domowej kuchni: dlaczego coraz bardziej popularny

Ankietowani w badaniu dla SmartLunch wyjaśnili, że decydują się na zamawianie gotowych potraw przede wszystkim ze względu na oszczędność czasu i wygodę (76 proc.).
Co druga osoba zwraca uwagę na redukcję stresu związanego z gotowaniem, natomiast 23 proc. wskazało, że ważne jest dla nich wsparcie lokalnych restauracji i dostawców jedzenia. Kwestia ta jest istotna dla co czwartego mężczyzny i dla co piątej kobiety.
Niewielu badanych, bo jedynie 9 proc. odpowiedziało, że zamawia catering świąteczny ze względu na wyższą jakość dostarczanych potraw.

Co ciekawe aż 55 proc. badanych zadeklarowało, że w tym roku skorzysta z usług firmy cateringowej w takiej czy innej formie, podczas gdy jeszcze na początku dekady było to niespełna 20 procent!

– Interesującym zjawiskiem, które obserwujemy w tym roku, jest rosnące zainteresowanie zamawianiem cateringu świątecznego bezpośrednio do domu – to wyraźny sygnał, że konsumenci poszukują wygodnych, ale jednocześnie wysokiej jakości rozwiązań, aby celebrować święta – mówi Mateusz Tałpasz, CEO SmartLunch.

REKLAMA

Jak wskazuje ekspert, do tej pory powszechnym zjawiskiem był jedynie catering dla firm.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

  Okres świąteczny to dla branży gastronomicznej czas wyjątkowo intensywny, pełen wyzwań, ale również ogromnych możliwości. Grudzień charakteryzuje się wzmożoną aktywnością, z wigiliami pracowniczymi na czele. Firmy często decydują się na organizowanie świątecznych kolacji w swoich siedzibach lub bookują miejsca w restauracjach, aby uczcić ten wyjątkowy czas z pracownikami – dodaje ekspert.

Catering prywatnie na Boże Narodzenie: co zamawiają Polacy

Wśród potraw, które najchętniej zamawiają badani dominują świąteczne klasyki, a do najpopularniejszych dań należą: 

  • pierogi i inne dania mączne (wybiera je 69 proc.);
  • dania mięsne (38 proc.);
  • desery i ciasta (34 proc.);
  • ryby i dania z ryb (33 proc.);
  • dania z kapusty, jak bigos, kapusta z grzybami (27 proc.).

Jednak nie każda firma cateringowa może liczyć na prywatne zamówienia – są takie, którym trudno wyrwać się poza zlecenia na obsługę firmowych Wigilii. Dlaczego?

Kluczowe znaczenie ma jakość usługi – i to jakość rozumiana dość kompleksowo, od jakości potraw po gwarancję dostarczenia ich w pożądanym czasie do domu.

Dla 62 proc. badanych czynnikiem decydującym o wyborze konkretnej firmy jest jakość składników, których używa ona do gotowania potraw - uwagę na to zwracają głównie kobiety (69 proc.), jednak jest to istotne również dla 57 proc. ankietowanych mężczyzn. Ponad połowa respondentów (55 proc.) kieruje się ceną.
Z kolei 30 proc. ankietowanych wybiera dostawców, u których może zamówić jedzenie dla mniejszej liczby osób. Taka sama grupa zaznaczyła, że liczy się dla niej możliwość dostarczenia cateringu bezpośrednio do domu.

Niewiele osób (12 proc.) zwraca natomiast uwagę na opcję personalizacji zamówień, tj. dostosowanie potraw do specjalnej diety, np. bezglutenowej czy bezlaktozowej. 

Dlaczego połowa badanych nie kupi na święta gotowych potraw

Jak się okazuje, także kwestie jakości – poza fundamentalnym przywiązaniem do tradycji – stoją za wyborami tych Polaków, którzy nie dopuszczają obecności na wigilijnym i świątecznym stole gotowych potraw – kupionych lub zamówionych w firmie cateringowej.

Ankietowani wolą bowiem jakość potraw przyrządzonych w domu i uważają, że jest ona wyższa (51 proc.). Dla 33 proc. świąteczny catering jest natomiast za drogi; właśnie z tego powodu 41 proc. kobiet nie zamówi gotowych dań na wigilijny stół.

Z kolei wśród mężczyzn jedynie 26 proc. rezygnuje z cateringu, ponieważ jest to dla nich zbyt duży wydatek. Zaledwie 6 proc. ankietowanych nie zdecyduje się na niego ze względu na kwestie ekologiczne.

–Obserwując wzrost zainteresowania branżą cateringową w okresie świątecznym, możemy śmiało mówić o ewolucji potrzeb konsumentów i zmieniających się trendach. To właśnie teraz firmy gastronomiczne mają szansę wykazać się kreatywnością, elastycznością i zdolnością do dostosowania swoich usług do zróżnicowanych oczekiwań rynku – komentuje Mateusz Tałpasz.

Źródło: INFOR

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.

REKLAMA

Prawo
Orzeczenie o niepełnosprawności dziecka. Lista praw i świadczeń na 2026 rok

Orzeczenie o niepełnosprawności dziecka to ważny dokument, który uprawnia do wielu ulg, świadczeń i przywilejów. Jakich? Oto najważniejsze formy wsparcia i kwoty na 2026 rok.

Od stycznia 2026 r. wchodzi w życie obowiązek oznakowania ścian oddzielenia przeciwpożarowego. Jakich budynków dotyczy?

Od 1 stycznia 2026 r. oznakowanie miejsca połączenia ściany oddzielenia przeciwpożarowego ze ścianą zewnętrzną oraz z dachem staje się obowiązkowe w obiektach handlowych, produkcyjnych i magazynowych - przypomniał w rozmowie z PAP rzecznik prasowy KG PSP st. bryg. Karol Kierzkowski.

Państwo nie może działać przeciwko swoim obywatelom, orzekł sąd. ZUS nie może pozbawiać prawa do zasiłku przez jedno wyjście z domu

Kontrola prawidłowości korzystania ze zwolnień lekarskich to temat, który budzi wiele emocji. Z jednej strony ZUS mówi o nadużywaniu świadczeń i zapowiada wzmożone kontrole, z drugiej ubezpieczeni czują się prześladowani i traktowani niesprawiedliwie.

Czy promocje w Black Friday są opłacalne?

Czy promocje w Black Friday są opłacalne? Okazuje się, że według najnowszych badań promocje oferowane w ramach Black Friday są uważane za opłacalne przez 47,6% dorosłych Polaków. Przeciwnego zdania jest 29% rodaków, a 23,4% nie ma jeszcze wyrobionej opinii w tym temacie. Korzyści z corocznych akcji rabatowych widzą głównie osoby w wieku 35-44 lat i z dochodami powyżej 9 tys. zł netto. Nie dostrzegają zysków z tego typu obniżek przede wszystkim seniorzy i konsumenci uzyskujący co miesiąc 5000-6999 zł na rękę.

REKLAMA

Nowe limity dorabiania do emerytury i renty od grudnia 2025 r. Kto i ile może dorobić bez zmniejszenia lub zawieszenia świadczenia z ZUS?

Jest to bardzo ważna informacja dla rencistów i wcześniejszych emerytów, którzy dorabiają do swoich świadczeń. Od 1 grudnia 2025 r. zmieniają się graniczne kwoty przychodu, które powodują zmniejszenie lub zawieszenie świadczeń (emerytur i rent) z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Limity te będą wyższe niż w poprzednich trzech miesiącach. Bezpieczny próg przychodu (do którego można zarabiać bez obawy o zmniejszenie lub zawieszenie emerytury lub renty) wzrośnie o 16,10 zł, do kwoty 6 140,20 zł brutto. A górna granica zwiększy się o 30 zł i wyniesie 11 403,30 zł brutto. Zarobki powyżej tej kwoty w grudniu 2025 r., styczniu i lutym 2026 r. sprawią, że ZUS zawiesi emeryturę lub rentę.

Nie opiekujesz się rodzicami? Stracisz spadek. Samorządy mają dość utrzymywania seniorów i domagają się zwrotu ponoszonych kosztów

Kto powinien ponosić koszt pobytu mieszkańca w DPS? Przepisy jasno wskazują kolejność. Niestety regulacje te narażają samorządy na ogromne koszty, których nigdy nie mogą odzyskać, nawet jest pensjonariusz posiada duży majątek.

Od umowy zlecenia czasami nie płaci się podatku według skali. Od czego to zależy? Warto znać przepisy, by nie popełnić tego błędu

W 2026 roku umowy cywilnoprawne, w tym umowa zlecenia, mają znaleźć się pod specjalnym nadzorem organów Państwowej Inspekcji Pracy. Warto więc pamiętać o tym, że czasami ich rozliczanie podlega szczególnym zasadom.

Czy chory pracownik musi przywieźć laptop do firmy? Sprzęt stanowi własność pracodawcy, a z przepisów wynika, jak trzeba postępować

Czy na czas swojej nieobecności pracownik musi zwrócić do firmy laptop i telefon? Trzeba pamiętać o przestrzeganiu prostych zasad, w tym tej, że udostępnione pracownikowi narzędzia pracy stanowią własność pracodawcy.

REKLAMA

Czy pracodawca odbierze pracownikowi ryczałt za pracę zdalną w czasie urlopu? Nie zawsze i nie każdemu. Od czego to zależy?

Czy nieobecność w pracy oznacza wypłatę ryczałtu za pracę zdalną w obniżonej wysokości? W obowiązujących przepisach nie znajdziemy jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Jak więc prawidłowo postępować? Trzeba przemyśleć to zawczasu.

Czasami pracodawca musi się zgodzić na udzielenie urlopu bezpłatnego, a innym razem nie. Dlaczego tak jest? Warto znać zasady

Na jakich zasadach pracownicy mogą korzystać z urlopu bezpłatnego? Warto znać te przepisy, bo wynika z nich, że czasami pracodawca musi się zgodzić na udzielenie, a innym razem nie. Znajomość zasad pozwoli uniknąć zaskoczenia.

Zapisz się na newsletter
Najlepsze artykuły, najpoczytniejsze tematy, zmiany w prawie i porady. Skoncentrowana dawka wiadomości z różnych kategorii: prawo, księgowość, kadry, biznes, nieruchomości, pieniądze, edukacja. Zapisz się na nasz newsletter i bądź zawsze na czasie.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

REKLAMA