Kategorie

Bezpieczeństwo pracy

1 wrz 2021
28 wrz 2021
Zakres dat:
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Podstawowe obowiązki pracodawcy z zakresu BHP

Jednym z podstawowych obowiązków pracodawcy z zakresu BHP jest zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy przy odpowiednim wykorzystaniu osiągnięć nauki i techniki.

Oświetlenie w miejscu pracy

Przepisy Rozporządzenia Ministra Pracy oraz Polityki Społecznej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy przewidują, że pomieszczeniach stałej pracy należy zapewnić oświetlenie dzienne chyba że jest to niemożliwe lub niewskazane ze względu na technologię produkcji, a na stosowanie oświetlenia wyłącznie elektrycznego pracodawca uzyskał zgodę właściwego państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego wydaną w porozumieniu z okręgowym inspektorem pracy.

Ogrzewanie i wentylacja w pomieszczeniach pracy

Często pracodawcy zapominają, o tym, iż pomieszczenia w których pracują pracownicy powinny spełniać odpowiednie warunki. Jednym z takich warunków jest zapewnienie odpowiedniej temperatury do rodzaju wykonywanej pracy.

Obiekty budowlane i teren zakładu pracy

Kiedy pracownikowi przysługuje darmowy posiłek w pracy

Przepis art. 232 Kodeksu pracy oraz przepisy Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów nakładają na pracodawcę obowiązek zapewnienia darmowego posiłku dla pracownika.

Jakie są zadania Prezesa PKN

Prezes Rady Ministrów powołuje Prezesa na okres 5 lat spośród zgłoszonych przez Radę Normalizacyjną kandydatów wyłonionych uprzednio w drodze konkursu.

Organizacja stanowisk pracy

Ochrona przed hałasem

Pracodawca ponosi odpowiedzialność za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie, w związku z czym nie powinien zapominać, że zgodnie z przepisami Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy jest m.in. obowiązany do zapewnienia pracownikom ochrony przed zagrożeniami związanymi z narażeniem na hałas.

Komitety techniczne Polskiego Komitetu Normalizacyjnego

Komitety techniczne realizują cele wymienione w art. 3 Ustawy o normalizacji, a szczegółowe zasady działania komitetów technicznych określają przepisy wewnętrzne PKN.

Kiedy pracownikom przysługują napoje

Pracuję w biurze. Latem, kiedy w pokoju jest gorąco i duszno pracodawca zapewnia nam wentylację w postaci wiatraków. A co z napojami? Kiedy i na jakiej postawie prawnej (jeśli taka jest) pracodawca ma obowiązek dostarczyć pracownikom napoje?

Jadalnia w zakładzie pracy

Pracodawca zatrudniający powyżej dwudziestu pracowników na jednej zmianie powinien zapewnić pomieszczenie do spożywania posiłków, z wyjątkiem zakładów pracy, w których wykonywane są prace wyłącznie o charakterze biurowym.

Cele i zasady normalizacji krajowej

Normalizacja jest działalnością zmierzającą do uzyskania optymalnego, w danych okolicznościach, stopnia uporządkowania w określonym zakresie, poprzez ustalanie postanowień przeznaczonych do powszechnego i wielokrotnego stosowania, dotyczących istniejących lub mogących wystąpić problemów.

Wymagania BHP w Norwegii

Jak w każdym kraju, tak samo w Norwegii istnieją przepisy BHP dotyczące środowiska pracy. Ich przestrzeganie jest podstawowym obowiązkiem pracownika, ale także pracodawcy.

Czy każdy pracownik w Irlandii musi przejść szkolenie BHP (safe pass)


Safe Pass to nic innego jak jednodniowe szkolenie BHP dla pracowników. Bez takiego szkolenia nie można zacząć pracy i często jest ono finansowane przez pracodawcę.