REKLAMA
Opłaty za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Opłaty za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Poniżej przedstawione są stawki opłat za przeprowadzenie czynności związanych z dokonaniem kontroli, w tym za przeprowadzenie badań laboratoryjnych próbek artykułów rolno-spożywczych, w wyniku której stwierdzono, że artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadają wymaganiom w zakresie jakości handlowej, wynikającym z przepisów o jakości handlowej, lub wymaganiom dodatkowym zadeklarowanym przez producenta.
Określa się stawki opłat za:
1) dojazd osób pobierających próbki do miejsca dokonania kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:
a) 7,80 zł - jeżeli odległość wynosi do 10 km,
b) 20,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km,
c) 59,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km,
d) 98,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km,
e) 137,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km,
f) 157,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;
2) pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 23,00 zł;
3) badanie organoleptyczne dokonane:
a) w miejscu kontroli jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 17,00 zł,
b) w laboratorium analitycznym - w wysokości 20,00 zł;
4) inne czynności związane z dokonaniem kontroli artykułu rolno-spożywczego, w tym:
a) kontrolę dokumentów - w wysokości 17,00 zł,
b) wysłanie próbki do badań - w wysokości 100% kosztów wysłania próbek do badań,
c) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wieprzowej w systemie EUROP - w wysokości 3,00 zł,
d) kontrolę prawidłowości klasyfikacji mięsności jednej tuszy wołowej w systemie EUROP - w wysokości 6,00 zł,
e) kontrolę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 17,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy,
f) kontrolę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne albo nazwę specyficznego charakteru - w wysokości 17,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy;
5) przeprowadzenie badań laboratoryjnych - w wysokości określonej w poniższej tabeli.
STAWKI OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAŃ LABORATORYJNYCH
| Lp. | Rodzaj badania | Stawka w zł | 
| 
 | Czynności ogólne | 
 | 
| 1 | Badanie sensoryczne | 158,00 | 
| 2 | Badania mikroskopowe | 32,00 | 
| 3 | Destylacja | 32,00 | 
| 4 | Destylacja z parą wodną | 62,00 | 
| 5 | Ekstrakcja | 32,00 | 
| 6 | Mineralizacja na sucho | 43,00 | 
| 7 | Mineralizacja na mokro | 75,00 | 
| 
 | Oznaczenia fizykochemiczne | 
 | 
| 8 | Aktywność fosfatazy | 106,00 | 
| 9 | Aktywność enzymatyczna: obecność peroksydazy | 37,00 | 
| 10 | Obecność aldehydu epihydrynowego (próba Kreisa) | 21,00 | 
| 11 | Zawartość aldehydu (związki karbonylowe) | 69,00 | 
| 12 | Alkaliczność popiołu | 35,00 | 
| 13 | Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną | 18,00 | 
| 14 | Zawartość alkoholu metodą areometryczną lub oscylacyjną po destylacji | 50,00 | 
| 15 | Zawartość alkoholu metodą miareczkową | 84,00 | 
| 16 | Zawartość alkoholu metodą piknometryczną | 69,00 | 
| 17 | Zawartość alkoholu etylowego metodą enzymatyczną | 100,00 | 
| 18 | Zawartość alkoholu etylowego metodą GC | 35,00 | 
| 19 | Zawartość alkoholu metylowego | 35,00 | 
| 20 | Analiza makroskopowa | 69,00 | 
| 21 | Analiza sitowa | 32,00 | 
| 22 | Zawartość alfa-kwasów (wartości konduktometrycznej) przy użyciu toluenu do ekstrakcji w chmielu i produktach chmielowych | 126,00 | 
| 23 | Zawartość azotu metodą Kjeldahla | 82,00 | 
| 24 | Barwa metodą spektrofotometryczną | 32,00 | 
| 25 | Barwa cukru | 69,00 | 
| 26 | Obecność barwników sztucznych | 69,00 | 
| 27 | Zawartość błonnika pokarmowego metodą enzymatyczną | 180,00 | 
| 28 | Zawartość celulozy | 106,00 | 
| 29 | Ciemnienie ciasta | 46,00 | 
| 30 | Badania amylograficzne | 32,00 | 
| 31 | Zawartość chlorków metodą Mohra | 35,00 | 
| 32 | Zawartość chlorków metodą Volharda | 52,00 | 
| 33 | Gęstość w stanie zsypnym | 20,00 | 
| 34 | Zawartość cukru (glukoza, fruktoza, sacharoza) metodą enzymatyczną | 161,00 | 
| 35 | Zawartość cukru ogółem (klasycznie) | 90,00 | 
| 36 | Zawartość cukrów redukujących (klasycznie) | 53,00 | 
| 37 | Czas scukrzania | 18,00 | 
| 38 | Zawartość części nierozpuszczalnych | 37,00 | 
| 39 | Zawartość dwutlenku siarki metodą destylacyjną | 106,00 | 
| 40 | Zawartość dwutlenku siarki metodą miareczkową | 53,00 | 
| 41 | Zawartość dwutlenku węgla | 18,00 | 
| 42 | Zawartość ekstraktu bezcukrowego z wyliczenia | 18,00 | 
| 43 | Zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej | 69,00 | 
| 44 | Zawartość ekstraktu ogólnego w wódkach gatunkowych | 53,00 | 
| 45 | Zawartość ekstraktu ogólnego | 18,00 | 
| 46 | Zawartość ekstraktu refraktometrycznego | 18,00 | 
| 47 | Zawartość ekstraktu resztkowego | 18,00 | 
| 48 | Energia i zdolność kiełkowania | 50,00 | 
| 49 | Zawartość estrów hydroksykwasów, kwasu benzoesowego, sorbowego metodą HPLC | 161,00 | 
| 50 | Zawartość fosforanów | 160,00 | 
| 51 | Zawartość ftalanu di-n-butylu | 206,00 | 
| 52 | Zawartość fuzli metodą GC | 84,00 | 
| 53 | Gęstość nasypowa | 23,00 | 
| 54 | Ciężar nasypowy | 23,00 | 
| 55 | Zawartość glukozynolanów metodą wskaźnikową | 35,00 | 
| 56 | Zawartość glukozynolanów metodą HPLC | 158,00 | 
| 57 | Ilość glutenu | 35,00 | 
| 58 | Ilość i rozpływalność glutenu | 40,00 | 
| 59 | Zawartość goryczki w piwie metodą spektrofotometryczną | 35,00 | 
| 60 | Granulacja | 35,00 | 
| 61 | Zawartość trans-2-heksen-1-al | 35,00 | 
| 62 | Zawartość hespedryny i narynginy metodą HPLC | 161,00 | 
| 63 | Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą HPLC | 106,00 | 
| 64 | Zawartość 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF) metodą spektrofotometryczną | 69,00 | 
| 65 | Zawartość inuliny | 106,00 | 
| 66 | Zawartość jodanu potasu | 140,00 | 
| 67 | Zawartość jodku potasu | 140,00 | 
| 68 | Zawartość β-karotenu | 140,00 | 
| 69 | Zawartość karotenoidów i β-karotenu | 179,00 | 
| 70 | Klarowność | 21,00 | 
| 71 | Zawartość kofeiny metodą HPLC | 106,00 | 
| 72 | Zawartość kofeiny metodą spektrofotometryczną | 285,00 | 
| 73 | Zawartość kumaryny metodą GC | 106,00 | 
| 74 | Zawartość kwasu cytrynowego metodą enzymatyczną | 97,00 | 
| 75 | Zawartość kwasu erukowego metodą GC | 168,00 | 
| 76 | Zawartość kwasu fumarowego metodą GC lub HPLC | 209,00 | 
| 77 | Zawartość kwasu D-izocytrynowego metodą enzymatyczną | 176,00 | 
| 78 | Zawartość kwasu D-jabłkowego metodą enzymatyczną | 97,00 | 
| 79 | Zawartość kwasu L-jabłkowego metodą enzymatyczną | 106,00 | 
| 80 | Zawartość kwasu masłowego metodą GC | 137,00 | 
| 81 | Zawartość kwasu D,L-mlekowego metodą enzymatyczną | 176,00 | 
| 82 | Zawartość kwasu octowego metodą enzymatyczną | 140,00 | 
| 83 | Obecność kwasu szczawiowego | 16,00 | 
| 84 | Kwasowość | 37,00 | 
| 85 | Kwasowość lotna | 106,00 | 
| 86 | Kwasowość ogólna | 37,00 | 
| 87 | Kwasowość plazmy | 69,00 | 
| 88 | Kwasowość tłuszczu | 37,00 | 
| 89 | Kwasowość tłuszczowa przetworów zbożowych | 37,00 | 
| 90 | Kwasowość wolna lub zawartość wolnych kwasów | 53,00 | 
| 91 | Skład kwasów tłuszczowych metodą GC | 206,00 | 
| 92 | Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w pozycji 2 triacylogliceroli metodą GC | 243,00 | 
| 93 | Zawartość laktozy metodą grawimetryczną | 209,00 | 
| 94 | Zawartość laktozy metodą spektrofotometryczną | 209,00 | 
| 95 | Lepkość brzeczki słodowej | 16,00 | 
| 96 | Lepkość dekstryn | 140,00 | 
| 97 | Liczba diastazowa | 106,00 | 
| 98 | Liczba formolowa | 53,00 | 
| 99 | Liczba Hartonga | 103,00 | 
| 100 | Liczba jodowa | 69,00 | 
| 101 | Liczba Kolbacha | 106,00 | 
| 102 | Liczba kwasowa | 35,00 | 
| 103 | Liczba kwasowa wyekstrahowanego tłuszczu | 69,00 | 
| 104 | Liczba nadtlenkowa | 69,00 | 
| 105 | Liczba nadtlenkowa w olejach | 53,00 | 
| 106 | Liczba opadania | 37,00 | 
| 107 | Liczba zmydlania | 35,00 | 
| 108 | Masa odciekniętych owoców i warzyw | 18,00 | 
| 109 | Masa właściwa (gęstość) metodą oscylacyjną | 18,00 | 
| 110 | Masa właściwa (gęstość) metodą piknometryczną | 69,00 | 
| 111 | Oznaczanie pozostałości monomeru chlorku winylu (MCV) | 290,00 | 
| 112 | Zawartość mocznika | 89,00 | 
| 113 | Zawartość olejków eterycznych | 106,00 | 
| 114 | Zawartość azotanów lub azotynów metodą lC | 120,00 | 
| 115 | Zawartość azotanów i azotynów spektrofotometrycznie | 140,00 | 
| 116 | Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą ASA techniką płomieniową | 32,00 | 
| 117 | Oznaczanie mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą ASA w kuwecie grafitowej | 132,00 | 
| 118 | Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą generacji wodorków | 153,00 | 
| 119 | Oznaczanie makro- i mikroelementów występujących w artykułach rolno-spożywczych za jeden jon metodą FES emisyjnej spektrofotometrii | 32,00 | 
| 120 | Oznaczanie ilościowe i jakościowe związków organicznych i nieorganicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych | 211,00 | 
| 121 | Oznaczenie ilościowe lub jakościowe związków organicznych występujących w artykułach rolno-spożywczych metodą spektrometrii masowej | 325,00 | 
| 122 | Oznaczenie temperatury w mrożonych artykułach rolno-spożywczych (sonda kalibrowana) | 32,00 | 
| 123 | Oznaczanie straty wody podczas rozmrażania mrożonych artykułów rolno-spożywczych | 58,00 | 
| 124 | Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach - metoda ociekania | 40,00 | 
| 125 | Oznaczanie całkowitej zawartości wody w kurczętach - metoda chemiczna | 120,00 | 
| 126 | Oznaczanie chłonięcia wody mrożonych artykułów rolno-spożywczych | 47,00 | 
| 127 | Oznaczanie masy opakowania mrożonych artykułów rolno-spożywczych | 21,00 | 
| 128 | Oznaczanie masy właściwej aerometrycznie | 20,00 | 
| 129 | Zawartość patuliny metodą HPLC | 179,00 | 
| 130 | Obecność pektyn | 18,00 | 
| 131 | Zawartość pektyn test turbidymetryczny | 37,00 | 
| 132 | Obecność peroksydazy | 37,00 | 
| 133 | Oznaczanie pH | 18,00 | 
| 134 | Pienistość białka | 37,00 | 
| 135 | Zawartość popiołu, popiołu całkowitego, popiołu ogólnego | 35,00 | 
| 136 | Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl | 80,00 | 
| 137 | Zawartość popiołu po usunięciu fosforanów | 53,00 | 
| 138 | Zawartość popiołu rozpuszczalnego w wodzie | 21,00 | 
| 139 | Zawartość popiołu siarczanowego | 53,00 | 
| 140 | Pozorna sucha masa | 37,00 | 
| 141 | Pozostałość po prażeniu, po odparowywaniu | 53,00 | 
| 142 | Zawartość proliny | 140,00 | 
| 143 | Zawartość przeciwutleniaczy | 264,00 | 
| 144 | Przepuszczalność | 18,00 | 
| 145 | Przewodność właściwa | 37,00 | 
| 146 | Przezroczystość | 18,00 | 
| 147 | Zawartość pulpy wirówkowe | 18,00 | 
| 148 | Rozpraszalność | 35,00 | 
| 149 | Rozpuszczalność | 35,00 | 
| 150 | Równoważnik glukozowy w syropie ziemniaczanym | 35,00 | 
| 151 | Zawartość ekstraktów mąki albo śruty w słodzie | 35,00 | 
| 152 | Zawartość sacharozy metodą chemiczną | 132,00 | 
| 153 | Zawartość sacharozy metodą polarymetryczną | 69,00 | 
| 154 | Sedymentacja | 37,00 | 
| 155 | Zawartość siarczanów | 53,00 | 
| 156 | Obecność siarczanów (jakościowo) | 16,00 | 
| 157 | Siła diastatyczna | 285,00 | 
| 158 | Zawartość skrobi w przetworach mięsnych | 243,00 | 
| 159 | Zawartość skrobi metodą Eversa | 69,00 | 
| 160 | Obecność skrobi (jakościowo) | 18,00 | 
| 161 | Skuteczność pasteryzacji | 37,00 | 
| 162 | Zawartość D-sorbitolu metodą enzymatyczną | 140,00 | 
| 163 | Spływ brzeczki słodowej | 18,00 | 
| 164 | Stabilność koloidalna | 69,00 | 
| 165 | Zawartość steroli w olejach i tłuszczach roślinnych metodą GC | 243,00 | 
| 166 | Stopień przemiału | 35,00 | 
| 167 | Stopień rozdrobnienia | 35,00 | 
| 168 | Zawartość substancji nierozpuszczalnych w boraksie | 69,00 | 
| 169 | Zawartość substancji niezmydlających się | 142,00 | 
| 170 | Zawartość substancji rozpuszczalnych w wodzie | 53,00 | 
| 171 | Wilgotność (zawartość wody) lub zawartość suchej masy | 37,00 | 
| 172 | Zawartość suchej pozostałości po odparowaniu | 43,00 | 
| 173 | Zawartość szczawianów | 37,00 | 
| 174 | Szklistość ziarna | 37,00 | 
| 175 | Zawartość szkodników (ilościowo) | 25,00 | 
| 176 | Zawartość szkodników (ilościowo z identyfikacją) | 50,00 | 
| 177 | Obecność szkodników | 10,00 | 
| 178 | Temperatura mięknięcia | 69,00 | 
| 179 | Temperatura topnienia | 69,00 | 
| 180 | Zawartość tłuszczu metodą Rose-GottIieba | 140,00 | 
| 181 | Zawartość tłuszczu metodą refraktometryczną | 53,00 | 
| 182 | Wartość energetyczna brutto metodą kalorymetryczną | 63,00 | 
| 183 | Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta wprost | 53,00 | 
| 184 | Zawartość oleju w nasionach oleistych metodą Soxhleta | 120,00 | 
| 185 | Zawartość tłuszczu metodą Soxhleta z hydrolizą | 90,00 | 
| 186 | Zawartość trójlinoleiny metodą HPLC | 172,00 | 
| 187 | Zawartość uvaolu i erytrodiolu metodą GC | 232,00 | 
| 188 | Zawartość waniliny | 137,00 | 
| 189 | Wartość kaloryczna wyznaczona metodą rachunkową | 16,00 | 
| 190 | Zawartość węglanów | 69,00 | 
| 191 | Wilgotność destylacyjnie | 106,00 | 
| 192 | Wilgotność metodą Karla-Fischera | 106,00 | 
| 193 | Zawartość witaminy C | 96,00 | 
| 194 | Zawartość włókna surowego | 161,00 | 
| 195 | Zawartość wody i substancji lotnych w olejach | 37,00 | 
| 196 | Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość w olejach | 37,00 | 
| 197 | Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych WKT albo kwasowość | 69,00 | 
| 198 | Zawartość wolnego tłuszczu | 53,00 | 
| 199 | Zawartość azotu niezdenaturowanych białek serwatkowych w OMP | 69,00 | 
| 200 | Wskaźnik pienistości białka | 37,00 | 
| 201 | Wskaźnik rozpuszczalności | 37,00 | 
| 202 | Wskaźnik rozpuszczalności w mleku w proszku | 21,00 | 
| 203 | Wskaźnik trwałości piany | 37,00 | 
| 204 | Wskaźnik sedymentacyjny - test Zeleny'ego | 69,00 | 
| 205 | Współczynnik ekstynkcji | 106,00 | 
| 206 | Całkowita zawartość cukrów po hydrolizie metodą HPLC | 120,00 | 
| 207 | Zawartość D-sorbitolu metodą HPLC | 106,00 | 
| 208 | Zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną | 120,00 | 
| 209 | Zawartość estru etylowego kwasu ß-apo-8'-karotenowego w maśle i maśle skoncentrowanym | 69,00 | 
| 210 | Zawartość fosfatydyloseryny i fosfatydyloetanolaminy (wykrywanie obecności maślanki w OMP) | 180,00 | 
| 211 | Zawartość fosforu ogólnego metodą spektrofotometryczną | 60,00 | 
| 212 | Zawartość hydroksyproliny w mięsie i przetworach mięsnych | 180,00 | 
| 213 | Zawartość kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym | 150,00 | 
| 214 | Zawartość kwaśnej serwatki w mleku w proszku | 120,00 | 
| 215 | Zawartość mikotoksyn w żywności metodą HPLC na kolumnie powinowactwa immunologicznego | 180,00 | 
| 216 | Zawartość mleczanów | 176,00 | 
| 217 | Zawartość OMP w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny | 140,00 | 
| 218 | Zawartość stigmasterolu i sitosterolu w maśle lub maśle skoncentrowanym | 196,00 | 
| 219 | Zawartość stigmastadienów w olejach roślinnych metodą GC | 206,00 | 
| 220 | Zawartość suchej masy beztłuszczowej w maśle | 60,00 | 
| 221 | Zawartość suchej masy serwatki podpuszczkowej w OMP | 167,00 | 
| 222 | Wykrywanie obcych tłuszczów w tłuszczu mleka w drodze gazowo-chromatograficznej analizy triglicerydów | 280,00 | 
| 223 | Zawartość triglicerydów kwasu enantowego | 180,00 | 
| 224 | Zawartość wapnia metodą miareczkową | 60,00 | 
| 225 | Zawartość wolnych cukrów metodą HPLC w kawie | 80,00 | 
| 226 | Zawartość zanieczyszczeń i wad kawy zielonej | 67,00 | 
| 227 | Zawartość zanieczyszczeń chmielu | 50,00 | 
| 228 | Zaziarnienie chmielu | 85,00 | 
| 229 | Współczynnik załamania światła | 18,00 | 
| 230 | Wyciąg wodny herbaty | 69,00 | 
| 231 | Wykrywanie zafałszowania - rozwodnienia mleka | 23,00 | 
| 232 | Wyrównanie ziarna | 28,00 | 
| 233 | Zawartość zanieczyszczeń mineralnych metodą flotacyjną | 69,00 | 
| 234 | Zawartość zanieczyszczeń pozostałych - ferromagnetycznych | 35,00 | 
| 235 | Zawartość zanieczyszczeń kawy palonej | 53,00 | 
| 236 | Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych | 37,00 | 
| 237 | Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych i cząstek przypalonych w mleku | 21,00 | 
| 238 | Zawartość zanieczyszczeń pozostałych mechanicznych nierozpuszczalnych w eterze | 140,00 | 
| 239 | Zawartość zanieczyszczeń organicznych | 69,00 | 
| 240 | Zawartość zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych | 47,00 | 
| 241 | Zawartość zanieczyszczeń metodą wybierania z identyfikacją | 69,00 | 
| 242 | Zaśniecenie ziarna | 18,00 | 
| 243 | Zdolność pochłaniania wody | 35,00 | 
| 244 | Zmętnienie (NTU, FNU) | 21,00 | 
| 245 | Zawartość związków nierozpuszczalnych w alkoholu | 69,00 | 
| 246 | Zwilżalność | 37,00 | 
| 247 | Zdolność chłonięcia wody | 21,00 | 
| 248 | Inne oznaczenia fizykochemiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy) | 63,00 | 
| 
 | Oznaczenia mikrobiologiczne | 
 | 
| 249 | Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych | 21,00 | 
| 250 | Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej | 21,00 | 
| 251 | Wykrywanie obecności bakterii beztlenowych | 47,00 | 
| 252 | Oznaczanie ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego | 47,00 | 
| 253 | Oznaczanie liczby bakterii tlenowych proteolitycznych | 47,00 | 
| 254 | Oznaczanie liczby drożdży i pleśni | 47,00 | 
| 255 | Oznaczanie ogólnej liczby drożdży osmotolerancyjnych lub osmofilnych | 51,00 | 
| 256 | Oznaczanie liczby strzępków pleśni metodą Howarda | 50,00 | 
| 257 | Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów mezofilnych lub termofilnych | 47,00 | 
| 258 | Oznaczanie flory charakterystycznej w jogurtach | 80,00 | 
| 259 | Zawartość chloramfenikolu | 140,00 | 
| 260 | Inne oznaczenia mikrobiologiczne (za każdą rozpoczętą godzinę pracy) | 63,00 | 
Podstawa prawna: rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 czerwca 2005 r. w sprawie stawek opłat za przeprowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. Nr 110, poz. 933).
Archiwum
- 
                        Lp.Okres odOkres do
- 
                        Lp.Okres odOkres do
- 
                        Lp.Okres odOkres do
- 
                            3.2005-07-072009-01-12
REKLAMA