| INFORLEX | GAZETA PRAWNA | KONFERENCJE | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP

Instytucje państwowe

Milion złotych za niedopełnienie obowiązku informacyjnego - pierwsza kara RODO

Aktualizacja: 01.04.2019

Ukarano pierwszego przedsiębiorcę BISNODE karą w wysokości blisko MILIONA złotych, ponieważ według UODO niedopełniony został obowiązek informacyjny wobec ponad 6 mln osób przy przetwarzaniu danych osobowych, pochodzących z baz CEIDG oraz KRS. Decyzja nie jest prawomocna. BISNODE zastanawia się nad odwołaniem się do sądu. »

Kary za naruszenie RODO: 11 czynników istotnych dla UODO

Aktualizacja: 26.03.2019

Prezes UODO przed podjęciem decyzji o nałożeniu kary za naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych bierze pod uwagę 11 czynników, których wymaga RODO. Ocenie podlega m.in. charakter czy czas trwania naruszenia. »

Rzecznik Praw Podatnika od 2020 r. – jaką pomoc otrzyma podatnik?

Aktualizacja: 22.08.2018

Rzecznik Praw Podatnika to nowa instytucja, która ma funkcjonować od 1 stycznia 2020 r. W zakresie ochrony praw podatników rzecznik otrzyma wiele uprawnień, które nie ograniczą się jedynie do działalności informacyjnej. »

Problemy pasażerów linii lotniczych - jak pomaga Europejskie Centrum Konsumenckie?

Aktualizacja: 23.07.2018

Pasażerom linii lotniczych przysługuje wiele praw m. in. odszkodowanie za opóźniony lub odwołany lot. W takich sprawach bezpłatnie pomaga sieć Europejskich Centrów Konsumenckich. »

Rzecznik Praw Pacjenta

Aktualizacja: 22.03.2012

Rzecznik Praw Pacjenta dba o przestrzeganie praw pacjentów oraz reaguje w każdej sytuacji, w której prawa pacjentów są naruszane. Ma też zapewniać pomoc osobom, które ucierpiały na skutek błędów oraz wypadków medycznych. »

Pomoc prawna świadczona przez Rzecznika Ubezpieczonych

Aktualizacja: 22.03.2012

Zadaniem Rzecznika Ubezpieczonych jest dbanie o interesy obywateli w stosunku do ubezpieczycieli oraz funduszy emerytalnych. W jaki sposób skorzystać z jego pomocy? »

Rzecznik Praw Obywatelskich

Aktualizacja: 29.03.2012

W myśl art. 80 Konstytucji każdy ma prawo wystąpienia na zasadach określonych w ustawie do Rzecznika Praw Obywatelskich z wnioskiem o pomoc w ochronie swoich wolności lub praw naruszonych przez organy władzy publicznej. Rzecznik Praw Obywatelskich stoi na straży wolności i praw człowieka i obywatela określonych w Konstytucji i innych przepisach prawa. »

Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych

Aktualizacja: 22.03.2012

Urząd zajmuje się przyznawaniem ustawowych uprawnień kombatanckich oraz uprawnień osób represjonowanych. Istnieje od 1991 r. »

Rzecznik Praw Dziecka

Aktualizacja: 22.03.2012

Rzecznik Praw Dziecka to jednoosobowy organ, który stoi na straży praw dziecka, a w szczególności prawa do życia i ochrony zdrowia, prawa do wychowania w rodzinie, prawa do godziwych warunków socjalnych, prawa do nauki. »

GIODO, czyli Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych

Aktualizacja: 22.03.2012

Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych (GIODO) swoim działaniem ma zapewnić nam ochronę prawa do prywatności. Kontroluje i nadzoruje sprawy, które odnoszą się do gromadzenia i przetwarzania informacji o danych osobowych. »

Urząd do Spraw Cudzoziemców

Aktualizacja: 22.03.2012

Urząd do Spraw Cudzoziemców zajmuje się m.in. nadawaniem statutu uchodźcy, udzielaniem cudzoziemcom azylu, udzielaniem zgody na pobyt tolerowany oraz udzielaniem ochrony czasowej. Jak cudzoziemiec może uzyskać pomoc w UdSC? »

Jak zgłosić się po pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy?

Aktualizacja: 22.03.2012

Państwowa Inspekcja Pracy jest organem sprawującym kontrolę nad przestrzeganiem prawa pracy. PIP kontroluje pracodawców, co do wywiązywania się z ciążących na nich obowiązków. Jak uzyskać pomoc od Państwowej Inspekcji Pracy? »

Rzecznik odbiorców paliw i energii

Aktualizacja: 22.03.2012

To działające w Urzędzie Regulacji Energetyki stanowisko zostało powołane z myślą o odbiorcach. Każdy, kto ma problem w relacjach z przedsiębiorcą energetycznym może kierować do rzecznika swoje pytania listownie, telefonicznie lub drogą elektroniczną. »

Urząd Komunikacji Elektronicznej

Aktualizacja: 22.03.2012

Czym zajmuje się UKE? W jakich sprawach mogą korzystać z jego pomocy zwykli obywatele? »

POLECANE

reklama

Ostatnio na forum

Eksperci portalu infor.pl

Jacek Żurowski

Dyrektor Regionalny Zebra Technologies w Europie Środkowej

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »